logo

Pošírované hrušky

hrušky, rajnica, kardamón, badián

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pošírovanie je spôsob úpravy jedla, kedy sa suroviny pripravujú pod bodom varu a tekutina môže byť rôzne ochutená. Teda „varíme“ ich pri teplote 80-95°C. Ide o šetrnejší spôsob úpravy. Dnes mám pre vás ovocný recept na pošírované hrušky. Takýmto jemným varením pripravíme z hrušky skvelý dezert. Pošírovať môžeme vo vode, v čaji, či víne.

S jeseňou sa mi spája chuť čaju roiboos. Bola som na strednej škole, keď začali vychádzať knihy a filmy o Harrym Potterovi. Pamätám si, ako som sedela vo svojej detskej izbe, sŕkala roiboos a hodiny čítala hrubú knihu o malom čarodejníckom učňovi. Úplne som bola do toho zažratá a viem, že som vtedy dokázala čítať celé poobedia, až kým sa nezotmelo. Knihy boli napísané tak pútavo, až ma úplne pohltili. Teraz by som vám už celý príbeh isto neprerozprávala, ale tá chuť roiboosu na jazyku, tá mi ostala dodnes.

Roiboos spolu s kardamónom, klinčekmi, badiánom a škoricou bol preto základom pre moje hrušky.
Príprava je rýchla a hrušky vám vydržia aj pár dní v chladničke. Dajú sa teda pripraviť v predstihu a skvelo doplnia napríklad ovsenú kašu či jednoduchý koláčik. Alebo ich podávajte s kopčekom zmrzliny či šľahačky.

hrušky, sirup, rajnica,

Pošírované hrušky

  • 4 hrušky
  • 3-4 tobolky kardamónu
  • 2-3 klinčeky
  • 1 kúsok celej škorice
  • 1 badián
  • 1-2 vrecká čaju (zelený, čierny, roiboos,…)
  • 1-2 PL cukru
  • voda

Do rajnice nalejeme vriacu vodu a vylúhujeme v nej čaj. Čajové vrecká vyberieme, pridáme škoricu, kardamón, badián, klinčeky a cukor. Vložíme olúpané hrušky nakrájané na polovice a necháme na slabom ohni asi 20 minút. Hrušky sa nemajú variť, voda má byť pod bodom varu. Ja som teplotu nemerala, nechala som ju len tak občas pobrblávať :)) Skontrolujeme hrušky vidličkou, či už zmäkli a vyberieme ich. Tekutinu v rajnici privedieme do varu a necháme zhustnúť. Pošírované hrušky podávame ako dezert s vyšľahanou šľahačkou, ku ovsenej kaši, môžeme nimi ozdobiť jednoduchý koláčik alebo mini pavlovky.

Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť hrušky vo víne, stačí keď vylúhovaný čaj vymeníte za víno. Hrušky vo víne spomínam aj v mojom staršom recepte.

hrušky, rajnica, sirup, jeseň, dezert

hrušky, rajnica, sirup, badián

hrušky, rajnica, badián

Ak vyskúšate pošírované hrušky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.