logo

Varíme bez zvyškov: špargľa v hlavnej úlohe

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Mám rada školy varenia, keď sa pod vedením šikovných a skúsených učiteľov môžem naučiť niečo nové. V apríli som navštívila školu varenia bez zvyškov, ktorú viedol známy šéfkuchár Jaroslav Ertl. V tejto škole varenia sa predovšetkým zamestnanci spoločnosti Tesco majú možnosť dozvedieť  tipy a triky, ako ušetriť vo vlastnej kuchyni. Workshop zameraný na varenie bez zvyškov tak učí, že začať by sme mali od seba. Šéfkuchár Jaroslav Ertl ako propagátor varenia bez odpadu sa tejto téme venuje dlhodobo. Možno sa pamätáte, ako sme s ním pred rokom v rámci Slovak Food Festivalu varili bez zvyškov karfiol a zúžitkovali ho „od hlavy po päty“. :)

A tak ma vlastne ani neprekvapuje, že sme v tejto škole varenia bez zvyškov varili jednoduché recepty lokálne a sezónne. Vyčarovali sme dezert zo špargle, sýte koláčiky zo zvyškov zemiakovej kaše a do špargľovej polievky sme využili vývar zo zeleniny, ktorý sa niekedy zbytočne vylieva. Na záver sme svoje výtvory nielen ochutnali, ale zjedli do poslednej omrvinky. Takto sa to predsa v škole varenia bez zvyškov robí :)

Keďže mi všetky tri recepty chutili, rada sa s vami o ne podelím.

1. Špargľový krém z bielej špargle

Jednoduchá špargľová polievka, ktorú môžete zahustiť napríklad prebytkom varenej ryže.

Suroviny na 10 porcií:

  • 700 g bielej špargle
  • 80 g cibule
  • 150 ml oleja
  • 300 ml smotany na varenie
  • 4 g kurkumy
  • 1 g muškátového orieška
  • 2 g soli
  • 30 g bezlepkovej múky ( alebo prebytok varenej ryže na zahustenie)

Olej zahrejeme v panvici a pridáme kurkumu, necháme vychladnúť, takto jednoducho máme pripravený kurkumový olej na finálne dochutenie. V hrnci opražíme cibuľu, pridáme ošúpanú nakrájanú bielu špargľu, korenie a soľ. Zalejeme vývarom a necháme povariť. Na záver  rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme smotanou na varenie a na zahustenie môžeme pridať trochu múky alebo rozmixovať zvyšok varenej ryže. Pri servírovaní prelejeme pár kvapkami kurkumového oleja.

Jeden recept na moju špargľovú polievku už máte na blogu.

2. Špargľa na zemiakovo – cibuľovom koláčiku  

 Ide o koláčiky s lístkového cesta naslano s jednoduchou náplňou. Ak vám zostal prebytok varených zemiakov, v týchto koláčikoch dostanú druhý dych.

Suroviny na 10 porcií:

  • 400 g zelenej špargle
  • 500 g lístkového cesta
  • 50 ml oleja
  • 200 g cibule
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 100 ml oleja
  • 200 g varených zemiakov (prebytok)
  • 100 ml smotany na varenie
  • 250 g Cherry paradajok
  • 10 ks uvarených prepeličích vajíčok (alebo 3-4 slepačie)
  • 100 g rukoly

Rozvaľkané lístkové cesto nakrájame na štvorce alebo vykružíme kruhy. strednú časť cesta zatlačíme dnom pohára, aby sa pri pečení menej dvihlo. Dáme upiecť do rúry dozlatista. Medzitým si na oleji popražíme cibuľu. Zemiaky zohrejeme, prilejeme teplú smotanu na varenie a vmiešame popraženú cibuľku. Špargľu umyjeme a zbavíme tvrdých častí dole. Zelenú špargľu netreba šúpať. Uvaríme ju krátko v slanej vode. Na upečené lístkové koláčiky navrstvíme zemiaky s cibuľkou, pridáme uvarené vajíčko a špargľu. Z medvedieho cesnaku, oleja a soli rozmixujeme pesto, ktorým koláčiky pokvapkáme. Podávame s rukolou a cherry paradajkami.

3. Biela špargľa, jahody, zelené korenie, cviklové listy 

Toto je dezert alebo aj šalát, ktorý by ma asi v živote nenapadlo pripraviť. A ak by som si mala vybrať medzi týmto a napríklad tenerinou s jahodovým coulis, určite by vyhralo to druhé. Ale keď som túto kombináciu ochutnala na tanieri, bola to explózia chutí. Svieže, chrumkavé, sladké, slané, ľahké a úžasne zladené. Preto ho odporúčam aj vám.

Suroviny na 10 porcií: 

  • 800 g bielej špargle
  • 150 g creme fraiche 
  • 300 g jahôd
  • 50 g zeleného korenia
  • 1000 ml pomarančového džúsu
  • 20 g bezlepkovej múky
  • 100 g cviklových listov
  • 15 g soli
  • čierne korenie z mlynčeka 

Bielu špargľu ošúpeme a uvaríme ju v pomarančovom džúse. Dochutíme korením, soľou a servírujeme spolu s kopčekom creme fraiche, jahodami a cviklovými listami. Časť zvyšného pomarančového džúsu zahustíme bezlepkovou múkou a toutou omáčkou celý šalát prelejeme. Dobrú chuť!

Foodblogerky sa nezaprú: čo sme si navarili, to sme si aj odfotili. :)

Ak vyskúšate niektorý zo špargľových receptov, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tesco. 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.