logo

Tenerina – čokoládová torta s jahodovým coulis

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Torta tenerina, teda mäkkučká torta je talianský recept z mesta Ferrara, ktorý bol vytvorený pre kráľovnú Elenu Černohorskú, manželku talianského kráľa Viktora Emanuela III. Má rýchlu a nenáročnú prípravu a po upečení si ju hneď môžete vychutnať. Kombinácia čokolády a čerstvého ovocia v tomto dezerte perfektne ladí a keďže dobrých koláčov nie je nikdy dosť, môže čokoládová torta s jahodovým coulis aj vám spríjemniť tieto slnečné dni. 

Tortu som piekla v tortovej forme s priemerom 24 cm.

Ingrediencie:

  • 150 g horkej čokolády (70%)
  • 100 g trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 5 vajec
  • 1 PL múky (použila som tapiokovú)

Na coulis:

  • 250 g zrelých jahôd
  • 2 PL medu
  • trochu citrónovej šťavy

Postup:

  1. Nad parou roztopíme čokoládu. Pridáme maslo, necháme rozpustiť a zložíme z pary.
  2. Cukor vymiešame so žĺtkami a pridáme do čokoládovej zmesi, zľahka vmiešame lyžicu múky.
  3. Osobitne vyšľaháme bielky a opatrne vmiešame do zmesi.
  4. Vylejeme do maslom vymastenej okrúhlej formy s priemerom 24 cm.
  5. Pečieme najprv 15 minút na 180 st.C, potom znížime teplotu na 160 st.C a pečieme ďalších 15 minút.
  6. Jahody umyjeme, očistíme od stopiek a nakrájame. V mixéri vymixujeme do hladka, pridáme med, citrónovú šťavu podľa chuti a ešte chvíľu vymiešame.

čokoládová torta s jahodovým coulis

 

 

2 thoughts on “Tenerina – čokoládová torta s jahodovým coulis”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.