logo

Sladký kváskový chlieb so škoricou a hrozienkami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Skoro každý týždeň u nás rozvoniava čerstvo upečený domáci kváskový chlieb. Ak stíham, upečiem aj nejaký dobrý koláč. Aby som mala menej práce, spojila som to dokopy a tak vznikol sladký kváskový chlieb so škoricou a hrozienkami. Je to skvelá kombinácia chlebového cesta so sladkým nádychom škorice a hrozienok. Nie je to žiadna krehká vianočka, ale rovnako si ho môžete natrieť orechovým či klasickým maslom, domácim džemom alebo aj touto dobrotou. A hrianky sú z neho tiež skvelé. Ak aj vás láka niečo sladké z kvásku, vyskúšajte tento chlebík odo mňa.

Klasický ražný chlieb pečiem vždy tak, že mi vykysne v ošatke a už ho len vyklopím na horúci plech. Tento prekladaný chlebík som nechala kysnúť v hranatej forme od KitchenAid s nepriľnavým povrchom a dostala som tak perfektný toastový tvar. Vymastila som ju maslom a chlieb sa po upečení bez problémov vyklopil.

Na sladký kváskový chlieb so škoricou a hrozienkami potrebujeme:

  • 250 g aktivovaného špaldového kvásku (získame zmiešaním 150 g bielej špaldovej múky+100 ml vody s 1PL ražného alebo špaldového kvásku, nechať aktivovať 6-9 hodín)
  • 350 g bielej špaldovej múky
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky
  • 300 ml mlieka (polovicu môžete nahradiť kefírom)
  • 1/2 ČL soli
  • 3 PL cukru (použila som kokosový)
  • náplň: hrozienka, 5-6 PL javorového sirupu a 1-2 PL škorice (podľa toho, ako veľmi ľúbite škoricu)
  • podlhovastá forma na pečenie (moja od KitchenAid má rozmery 23×13 cm)
Ako na to:

Všetky ingrediencie okrem náplne ručne alebo mixérom uhnetieme. Necháme kysnúť v chladničke 4-6 hodín, ideálne cez noc.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, hrúbka asi 1 cm. Posypeme škoricou, hrozienkami a polejeme javorovým sirupom.

Cesto zrolujeme a potom preložíme na tretiny, jednu časť na druhú (viď obrázok).

 

Formu na pečenie vymastíme maslom, cesto vložíme do formy a necháme vykysnúť ešte aspoň 3-4 hodiny podľa izbovej teploty.

Rúru zapneme na 240 st. C a na dno položíme prázdny plech, necháme dobre rozohriať. Do prázdneho plechu pred pečením vlejeme 1-2 dcl vody. Formu s chlebom vložíme do strednej časti rúry.

Pečieme pri 240st.C prvých 10 minút, potom znížime na 200 st. a pečieme ešte 30 minút. Ak kôrka zhora príliš tmavne, v priebehu pečenia ju môžeme prikryť alobalom.

Upečený chlieb necháme 5 minút postáť vo forme, potom vyložíme na mriežku a necháme celkom vychladnúť.

U mňa boduje kombinácia s orechovým maslom a džemom, dajte mi vedieť, ako chutil vám! Dobrú chuť ;-)

Pre inšpiráciu ďalšie kváskové recepty z môjho blogu:

Kváskový čistý koláč

Kváskové bagety

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.