logo

Lasagne

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Poctivé domáce lasagne nie sú vôbec také zložité na prípravu, ako si možno mnohí myslia. Treba na nich viac času, ale výsledok stojí za to a navyše ich máte plný pekáč. Preto sa lasagne oplatí pripraviť, keď vás je pri stole viac :)

Prvýkrát som lasagne ochutnala na návšteve u známych, taliansko-slovenského páru. Ona sa naučila variť mu jeho obľúbené talianské jedlá a on ju za to po večeri vytancoval. Dodnes si pamätám tú pohodovú atmosféru, ktorá pri večeri vládla. Viem, že mi vtedy príprava domácich lasagní pripadala veľmi výnimočná a zložitá, ale vychutnávala som si každý kúsok a dúfala som, že raz ich zvládnem urobiť aj sama.

Keď som skúšala robiť lasagne zo začiatku, zvykla som cestovinu aj kupovať, aby som si uľahčila prípravu. Ale niektoré lasagne treba predvárať, niektoré nezmäkli ani počas zapekania a dnes už viem, že s tým nevybabrem. Nebojte sa prípravy domácich cestovín, vajce a múku má doma každý, a trošku posilky s valčekom v ruke ešte nikoho nezabilo :-)

Na talianske cestoviny je asi najlepšia múka z tvrdej pšenice – semolina, ja však zvyknem mať poruke vždy špaldovú, tak robím z nej. Základné pravidlo je 100 g múky na 1 vajce, ja som pridala do tohto cesta na lasagne aj trochu oleja, aby sa dalo lepšie rozvaľkať.

A ešte jeden tip – omáčku Bolognese (ktorej príprava trvá najdlhšie) si môžete uvariť aj deň vopred a máte ušetreného kopec času ;-)

Recept na lasagne /8 porcií/

– forma na pečenie 35x25cm

Domáce cestoviny:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 3 vajcia
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka soli

Bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • cca 0,5 l mlieka
  • muškátový oriešok
  • soľ

+ 200 g parmezánu

Omáčka Bolognese: recept tu

Postup:

  1. Najprv si pripravíme boloňskú omáčku /klik na recept/.
  2. Zarobíme cesto na domáce lasagne. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, 3 vajcia a trochu olivového oleja. Rukou uhnetieme pružné cesto, trvá to asi 5 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme na veľkosť plechu, v ktorom budeme lasagne piecť. Pláty odložíme bokom a prikryjeme utierkou, aby nevyschli.
  3. Na bešamel v hrnci roztopíme maslo a pridáme múku. Intenzívne miešame metličkou, aby sa spojili. Postupne prilievame studené mlieko po častiach, stále intenzívne miešame. Vznikne hustejšia kaša. Pridáme soľ a postrúhaný muškátový orech.
  4. Vrstvenie: Dno pekáča potrieme trochou olivového oleja. Uložíme vrstvu boloňskej omáčky, položíme plát lasagní. Opäť boloňskú omáčku, potom časť bešamelu, posypeme parmezánom a plát lasagní. Takto pokračujeme kým minieme pláty cestovín. Lasagne ukončíme vrstvou cestoviny, ktorú potrieme zvyšným bešamelom a posypeme syrom. Alebo môžete navrch poukladať aj plátky mozzarelly. Pečieme v rúre na 175 st. C asi 35-40 minút. Pred podávaním necháme chvíľku vychladnúť, aby sa lasagne lepšie krájali.

Ak vyskúšate lasagne podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

6 thoughts on “Lasagne”

    • Ahoj Marcela, teší ma, že sa ti recept páči. S canihuou nemám skúsenosti, ak sa musia deti vyhýbať lepku zo zdravotných dôvodov, tak treba samozrejme vyberať bezlepkové varianty. Ak vyskúšaš niečo z mojich lasagní, napíš, ako chutili ;-)

  1. Super, len na obrázku vidím aj mleté mäso a v recepte nič :) tak som si to domyslela a spojila s inými receptami… Ale vďaka za inšpiráciu.

    • Ahoj Janka, samozrejme, že tam dávam aj mäso:)
      V recepte nájdeš prelink na recept na omáčku Bolognese, mám to ako osobitný recept.
      Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.