logo

Omáčka Bolognese

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď sa u nás pripravuje omáčka Bolognese, je to pre mňa vždy malý sviatok. Varí sa trochu dlhšie ako bežné omáčky k cestovinám, ale celý proces krájania, praženia, dusenia, prepájanie jednotlivých vôní, ktoré sa miešajú v širokom hrnci, mi pripadá ako také čarovanie v kuchyni. A hoci ragù alla Bolognese nevarím často, o to viac si užívam prípravu a uvarím rovno plný hrniec, aby sme mali omáčku aj do zásoby. Ak aj u vás ostane, dajte zamraziť a máte rýchlu večeru kedykoľvek poruke, stačí už len odvariť cestoviny.

Mimochodom, cestoviny. Asi najlepšie vynikne omáčka Bolognese na plochých širokých rezancoch – tagliatelle, alebo v obľúbenej zapečenej verzii ako lasagne. Ja som práve mala doma penne, tak som dala tie :)

Omáčka Bolognese /pre 4-6 osôb/
  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkatého zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
  • 1 konzerva paradajok (alebo oblanšírovať čerstvé)
  • 2 dcl vína (biele alebo červené)
  • čierne korenie
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • olivový olej
Postup:

V širšom hrnci na olivovom oleji opražíme cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu, zelerové stonky, pretlačený cesnak a podusíme, kým zelenina zmäkne. Pridáme čierne korenie a trošku nastrúhaného muškátového orieška, potom mleté hovädzie mäso, ktoré pražíme za občasného miešania aspoň 15 min. Prilejeme červené víno a necháme odpariť, miešame. Dusíme ďalších aspoň 20 minút. Keď je mäso takmer hotové, pridáme paradajky, povaríme. Dosolíme podľa chuti. Celý proces má byť pomalý, neponáhľajte sa a dobre opečte zeleninu a mäso, víno nechajte odpariť pozvoľna, nech sa všetko pekne prepojí. Môže to pokojne trvať aj vyše hodiny, v chuti to oceníte. :)

  

One thought on “Omáčka Bolognese”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.