logo

Strúhaný tvarohový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dlho sme tu už nemali niečo sladké, ale bez okolkov priznávam, že v poslednej dobe som so sladkým neexperimentovala. Asi to bolo aj pochmúrnym počasím, ktoré veľmi nenahrávalo mojej kreativite. Našťastie sa zubaté slnko ukazuje čoraz častejšie :) A to že zima už ťahá za kratší koniec treba osláviť nejakým koláčom a najlepšie hneď tvarohovým, pre potešenie početnej skupiny tvaroholikov. Strúhaný tvarohový koláč je už taká klasika a u nás doma je veľmi obľúbený. Pridala som aj mrazené maliny na oživenie, môžete ich však vynechať či nahradiť iným ovocím. 

Ak poznáte moje recepty, tak viete, že vždy rada pridám iné múky. Aj tu som sa pohrala a klasickú múku nahradila špaldovou. Trochu prirodzene bezlepkových výživných múk – pohánkovej a gaštanovej sa postaralo o to, že cesto bolo viac krehké. Najlepšie na príprave je, že cesto netreba rozvaľkať, ale iba postrúhať na plech, to je moja obľúbená časť :-)

Na strúhaný tvarohový koláč potrebujeme:
Cesto:
  • 400 g múky (použila som 300 g špaldovej polohrubej + 50 g pohánkovej + 50 g gaštanovej)
  • 250 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 bezfosfátový prášok do pečiva
  • 1 žĺtok
Plnka:
  • 700-800 g tvarohu (lepšie hrudkovitý)
  • 100 g trstinového cukru
  • trošku vanilky
  • 3 žĺtky
  • 4 bielky
  • 2 PL tapiokovej múky (alebo pudingového prášku)
  • + 400 g malín, alebo iné ovocie (mrazené si vopred rozmrazte)

Piekla som na plechu s rozmermi 35×24 cm, preto je koláč vyšší. Ak použijete klasický plech 30×40 cm, bude koláčik trochu plochší.

Postup:
  1. Suroviny na cesto dáme do misy a uhnetieme mäkké poddajné cesto, odložíme do chladničky.
  2. Na tvarohovú plnku si zmiešame žĺtka s cukrom, tvarohom, vanilkou a tapiokovou múkou. Osobitne ušľaháme sneh z bielkov a zľahka vmiešame k tvarohu.
  3. Plech si vymastíme maslom, vysypeme múkou. Cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Väčšiu časť postrúhame na dno plechu, zľahka popritláčame dlaňami. Rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku, ktorú posypeme odmrazeným ovocím. Navrch postrúhame zvyšnú menšiu časť cesta.
  4. Pečieme v dobre vyhriatej rúre najprv 10 minút na 200 st. C, potom znížime teplotu na 180 st.C a pečieme ešte 15-20 minút, treba sledovať, či sa oddeľujú okraje, každá rúra pečie inak.

One thought on “Strúhaný tvarohový koláč”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.