logo

Galetka s tvarohom a čučoriedkami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tento koláčik by sa tu hádam ani nebol objavil, ale jednoducho musím. Galetka s tvarohom a čučoriedkami bol len taký rýchly nápad z toho, čo chladnička (tvaroh) a záhrada (čučoriedky) dali. Inak, tvaroh a drobné ovocie je jedna z mojich najobľúbenejších kombinácií, to pasuje ako (veď viete čo;) A teda vravím si, urobím rýchlu galetku, väčšinou robím len ovocnú, alebo makovú, tak skúsim tvarohovú. Už keď sa piekla, videla som, že dobre bude. Potom sme ochutnali a bola fuč. Uprostred ochutnávania som jej stihla urobiť rýchlu fotku na občiansky a tak mám pre vás recept.

Cesto na galetku robím z múky, masla, cukru a trošky vody. Vajíčko dávam len na potretie okrajov, v ceste nemusí byť. Galetke veľmi svedčí aj celozrnná múka, pokojne časť klasickej múky nahraďte tou, alebo napríklad mandľovou. A čo sa týka masla, polovicu môžete nahradiť jogurtom, ako som to urobila ja. Cesto má stále dobrú konzistenciu, je ale o čosi ľahšie.

A samozrejme aj s ovocím sa môžete vyhrať a nakombinovať podľa sezóny. Verím, že vám táto galetka zachutí!

Galetka s tvarohom a čučoriedkami

1 veľká alebo 2 menšie galetky 

Cesto:

  • 200 g hladkej múky (časť múky môžno nahradiť celozrnou)
  • 130 g studeného masla (alebo 70 g masla + 60 g bieleho jogurtu)
  • 1 lyžica cukru
  • podľa potreby pár lyžíc studenej vody

Tvarohová náplň:

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2-3 PL cukru
  • 1 PL kukuričného škrobu (zlatý klas)
  • 1 rozšľahané vajce (trochu nechať na potretie)

Čučoriedková náplň:

  • 350-400 g čučoriedkok
  • 1 PL kukuričného škrobu (zlatý klas)
  • 2 PL cukru (alebo podľa chuti)

Postup:

Suroviny na cesto spolu krátko prehnetieme a odložíme na hodinu do chladničky. 
Tvaroh vymiešame s cukrom, zlatým klasom a rozšľahaným vajíčkom (trochu vajíčka si necháme na potretie koláča). 
Čučoriedky zmiešame s cukrom a zlatým klasom.

Odstáte cesto môžeme rozdeliť na 2 časti (alebo necháme vcelku pre 1 veľkú galetku). Rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Rozložíme ochutený tvaroh, navrch čučoriedky a okraje necháme voľné asi 5 cm. Okraje prehneme a potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka. 

Pečieme pri 180 st.C asi 35-40 minút dozlata. 
Necháme celkom vychladnúť, až nakrájame. Dobrú chuť!

Ak vyskúšate galetku s tvarohom a čučoriedkami podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.