Z tvarohového cesta robím skôr slivkové gule, na jahodové guľky mi jahody málokedy zvýšia. Najprv sa totiž zjedia a potom idú do džemu, mrazáku a do koláčov. Ale možno ste si všimli, že jahodových receptov tu tento rok pribudlo niekoľko. To vďaka samozberu, z ktorého som si priniesla vyše šesť kíl a v kuchyni sa vytešovala, čo všetko z nich nachystám. A keďže ma v tej kuchyni deti chvíľu nechali osamote, nasadila som turbo a fotila, čo to dalo!
A tak tu máme aj recept na jahodové guľky z tvarohového cesta. Je trošku iné ako to na slivkové gule, vynechala som z neho vajíčko a múku som nahradila krupicou. Guľky dobre držia a sú mega chutné. Inak minule som môjho obľúbeného šéfkuchára Jarda Žídeka videla pripravovať jahodové guľky neplnené, preliate jahodovou omáčkou. Vyzeralo to fantasticky, nabudúce to tak skúsim tiež. Vám sa ako páčia viac? Dajte mi vedieť dole do komentára!
Jahodové guľky
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g hladkého tvarohu
- +-150 g krupice
- 20-30 ks stredne veľkých jahôd
- soľ
Na opraženú strúhanku:
- 3 PL strúhanky
- 1-2 PL práškového cukru
- 1 PL masla
Do misy dáme oba tvarohy, štipku soli a postupne prisypávame krupicu. Vymiešame cesto, ktoré je trochu lepivé, ale vcelku drží. Dáme ho na chvíľu do chladničky. Medzitým si odstopkujeme a umyjeme jahody.
Z cesta odoberáme kúsky (asi 25-30 g) a postupne obaľujeme jahody. Odvaríme v osolenej vriacej vode 10-15 minút, kým gule vyplávajú nahor.
Na panvici roztopíme maslo, pridáme strúhanku a opečieme. Primiešame práškový cukor a dáme do misky.
Uvarené jahodové guľky podávame s roztopeným maslom, posypané opraženou strúhankou.
Ak vyskúšate jahodové guľky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela