Slivkové gule z tvarohového cesta

Niekedy dostanem chuť na jedlo, ktoré som nejedla už roky a tak to bolo aj tentokrát. Sezóna sliviek v plnom prúde, už som ich aj zamrazila, nech sú na horšie časy a okrem slivkových koláčov mi napadlo urobiť slivkové gule z tvarohového cesta. Nie je s nimi veľa práce a sú veľmi chutné. Ak si spravíte z dvojitej dávky, môžete si časť zamraziť a máte domáci “polotovar” :) Toto tvarohové cesto je veľmi univerzálne a nemusíte z neho robiť len slivkové gule. Ja ho rada používam aj na pirohy alebo šúľance.

Slivky som mala už rozpolené, preto som do každej gule dala len polovičku, ale ak máte slivky radi, určite dajte celé kusy. Počet hotových gúľ závisí od veľkosti sliviek, dostanete cca 20-25 ks.

Na slivkové gule z tvarohového cesta potrebujeme:
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g polohrubej múky (2 PL môžete nahradiť celozrnnou)
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • celé odkôstkované slivky

Zo surovín vymiesime pružné cesto. Z cesta vytvarujeme valček, ktorý krájame na placky. Do každej placky zabalíme celú slivku a vyformujeme guľu. Varíme vo vriacej mierne osolenej vode cca 10-12 minút. Podávame s obľúbenou posýpkou (orechy, mak, strúhanka,…) poliate roztopeným maslom. Dobrú chuť.

Ak vyskúšate slivkové gule podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.