logo

Slivkové gule z tvarohového cesta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Niekedy dostanem chuť na jedlo, ktoré som nejedla už roky a tak to bolo aj tentokrát. Sezóna sliviek v plnom prúde, už som ich aj zamrazila, nech sú na horšie časy a okrem slivkových koláčov mi napadlo urobiť slivkové gule z tvarohového cesta. Nie je s nimi veľa práce a sú veľmi chutné. Ak si spravíte z dvojitej dávky, môžete si časť zamraziť a máte domáci „polotovar“ :) Toto tvarohové cesto je veľmi univerzálne a nemusíte z neho robiť len slivkové gule. Ja ho rada používam aj na pirohy alebo šúľance.

Slivky som mala už rozpolené, preto som do každej gule dala len polovičku, ale ak máte slivky radi, určite dajte celé kusy. Počet hotových gúľ závisí od veľkosti sliviek, dostanete cca 20-25 ks.

Na slivkové gule z tvarohového cesta potrebujeme:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g polohrubej múky (2 PL môžete nahradiť celozrnnou)
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • celé odkôstkované slivky

Zo surovín vymiesime pružné cesto. Z cesta vytvarujeme valček, ktorý krájame na placky. Do každej placky zabalíme celú slivku a vyformujeme guľu. Varíme vo vriacej mierne osolenej vode cca 10-12 minút. Podávame s obľúbenou posýpkou (orechy, mak, strúhanka,…) poliate roztopeným maslom. Dobrú chuť.

Ak vyskúšate slivkové gule podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

 

2 thoughts on “Slivkové gule z tvarohového cesta”

  1. Dobry vecer, myslite ze by to fungovalo s precedenym jogurtom namiesto tvarohu? Ak ano, treba upravit mnozstvo nejako? Pozdravujem z Kanady! Mam velmi rada vase recepty! Uz zopar som skusala a vacsina vysla, zopar nie lebo surpviny tu neviem niekedy zohnat take ake maju byt. Gabika

    • Dobrý deň Gabika, nie som si istá, či to s tým precedeným jogurtom bude tiež ok.
      Ale ak máte možnosť kúpiť tam ricottu, s ňou by to mohlo fungovať. Cesto má byť pružné, nie veľmi lepivé, tak podľa toho prispôsobiť múku.
      Ďakujem pekne za spätnú väzbu, teším sa, že sa moje recepty ujali aj za veľkou mlákou. Pozdravujem do Kanady! :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.