logo

Machová torta

torta ovocie, dekorácie

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Posledné týždne sa vonku prechádzam s otvorenými očami. Nie že by som inak chodila poslepiačky, to nie. Len mám pocit, že konečne sa môžem zhlboka nadýchnuť. Nadýchať. Sviežeho vzduchu so závanom tepla, vône zobúdzajúcej sa prírody, na ktorú sa neviem vynadívať. Všimli ste si, že ešte predtým, než stromom začnú kvitnúť kvety, majú na sebe také malé zelené púčiky listov? Také nenápadné mláďatká, o ktorých ani neviete, kým poriadne neotvoríte oči. Tento rok to bolo už koncom februára. Nejako skoro, pomyslela som si. Lebo ja som marcová a zažila som už aj narodeninový sneh. Tak niekedy neviem, či to s nami tá príroda myslí vážne. Alebo či to my myslíme vážne s tou prírodou. Ale to už si každý odpovie za seba.

Každopádne, ak tu mám milovníkov prírody a obzvlášť jari, verím, že vás poteším týmto špeciálnym dezertom. Machová torta, ktorá vyzerá ako z ozajstného machu. Podľa mňa skvelá narodeninová torta pre jarných oslávencov. Deťom som takým srandovným tónom tvrdila, že som tam dala trávu, lebo neviem, či by ju ochutnali, keby som priznala skutočnú farbu. Ale vy sa to dozviete. Lebo mám pre vás recept. A verte, že vám na ňu netreba žiadne farbivá ani špeciálne prísady.

Máte radi dezerty so skrytou zeleninou? Upečte si túto mrkvovú tortu!

Machová torta

Cesto

  • 450 g mrazeného špenátového pretlaku (nechať rozmraziť a stiecť na sitku)
  • 6 vajec
  • 200 g cukru
  • 1 dcl oleja
  • 350 g g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 250 g hladkého plno-/polotučného tvarohu
  • 3-4 PL cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup

Špenát necháme rozmraziť a stiecť na sitku. Mne po stečení vody ostalo 270 g špenátu.

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom v mixéri do svetlej peny. Trvá to asi 8 minút.

Polovicu oleja zmiešame so špenátom. Druhú polovicu oleja zľahka vmiešame ku vyšľahanej pene. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, nakoniec vmiešame špenát so zvyšným olejom.

Cesto vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (24-26 cm priemer). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. cca 45 – 50 minút. Vyskúšame test špajlou, po vytiahnutí má ostať suchá.

Upečený korpus necháme chvíľu postáť, potom vyberieme z formy a necháme celkom vychladnúť. Môžeme ho upiecť aj deň vopred. Z korpusu potom zrežeme hornú vydutú časť, ktorú použijeme na omrvinky. Korpus prerežeme na 2 časti.

Na krém vyšľaháme šľahačku s mascarpone a cukrom. Zľahka vmiešame tvaroh.

Na korpus môžeme natrieť džem (nemusí byť, ak chceme mať tortu na reze iba zeleno-bielu). Rozotrieme časť krému, uložíme druhý korpus a znova rozotrieme krém. Trochu krému si necháme na obtretie bokov. Tortu dáme zachladiť. Navrch namrvíme vrch z korpusu. Môžeme ozdobiť sušeným či čerstvým ovocím, hodia sa maliny, čučoriedky, granátové jablko,…

Ak vyskúšate túto tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.