logo

Jamieho mrkvová torta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Najmrkvovejší zo všetkých mrkvových koláčov, mrkvová torta Jamieho Olivera vo svojej špaldovej kráse, s tonou orechov, voňavou škoricou a krémovým mascarpone, pripravená splniť vám váš mrkvový gurmánsky sen!

Trochu som si pozmenila pôvodný recept, kde bolo podľa mňa veľa masla aj cukru, a použila som špaldovú múku. Pri múkach som skúšala aj kombináciu špaldovú (100 g) s pohánkovou (50 g), ľanovou + amarantovou (20g). Mrkvová torta s takouto zmesou bola hutnejšia a rovnako skvelá. Ak máte tiež radi nepresladené výživné koláče, skúste moju verziu.

Mrkvová torta:

  • 120 g masla (ubrala som z pôvodných 200 g, aby bol koláč ľahší)
  • 130 g trstinového cukru (alebo viac podľa chuti)
  • 170 g vlašských orechov
  • 170 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 pomaranč
  • 230 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL strúhaného zázvoru
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • 250 g mascarpone
  • med/cukor na dosladenie

Piekla som vo forme s priemerom 24 cm.

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a po jednom pridávame žĺtka. Pridáme šťavu z pomaranča, mleté vlašské orechy, škoricu, zázvor a nastrúhanú mrkvu. Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielok. Cesto vlejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C 50-60 minút (podľa skúseností s rúrou), môžeme do koláča šupnúť špáradlo na kontrolu. Koláč necháme vychladnúť a natrieme mascarpone vymiešaným s cukrom.

Vďaka hodnotným surovinám je pre mňa mrkvová torta aj sýtym raňajkovým koláčom, ideálne cez víkend, keď sa nemusím nikam ponáhľať a štedrý kus si vychutnám so šálkou cappuccina. Mňam :)

Ak vyskúšate mrkvovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

6 thoughts on “Jamieho mrkvová torta”

  1. Ahoj Eli akurat ho mam v rúre dufam, ze bude tak vynikajuci ako jeho plnka – celu misku som vylizala a na obrázku vyzerá super tak snáď sa podarí !!!

  2. Dobrý večer, chcem sa s Vami podeliť o svoju skúsenosť pri pečení mrkvovej torty. Podobnú tortu som už raz robila podľa iného (menej zdravého) receptu a chcela som vyskúšať aj Vašu resp. Jamieho verziu so špaldovou múkou a pomarančovou šťavou. A neviem, či som spravila nejakú chybu, lebo poctivo som dodržala množstvá surovín aj čas pečenia, ale mne sa “podaril” skôr akýsi mrkvový nákyp, než torta. Teda zvonka síce chrumkavý, ale zvnútra skôr uvarený než upečený. Pri tom pomere suchých a mokrých prísad to asi nemohlo dopadnúť inak ani pri dlhšom čase pečenia. Katastrofa nastala pri pokuse o prekrojenie, lebo som ho chcela naplniť aj zvnútra, keď sa mi celá tá voňavá nádhera rozsypala pod rukami. Tak čo už, zajtra kúpim piškóty a budú mrkvové guľky. :)

    • Vierka mrzí ma, že torta nevyšla. Piekla som ju už viackrát, vždy sa podarila, je to doslova hutnejší koláč. Netuším, kde nastala chyba, ak ste dodržali pomery surovín a dĺžku aj teplotu pečenia, už musela zasiahnuť len vyššia moc :) Dúfam že vás to neodradí a vyskúšate ešte niečo zo srdca do hrnca!

  3. Ahojte, ja som tortu piekla poctivo a bolo v nej podla mna prilis vela masla. Zbytocne tak bola mastna a tazka. Inak vyborna zdrava a vyzivna:)

    • Ahoj Mirka, asi zalezi od chuti, ja som uz maslo uberala z povodneho receptu, ale mozno aj to je pre niekoho vela. dakujem za vyskusanie! :-)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.