logo

Nebíčkový koláčik

londýnske rezy

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Možno tento zákusok poznáte pod názvom londýnske rezy, pečie sa v kokosovej aj orechovej verzii. Ja som ho nepoznala, no bola to láska na prvé ochutnanie. Bolo to ešte pred niekoľkými rokmi, keď som bola tehotná s najstarším synom. V jednej kaviarni som si vtedy objednala taký suchý koláčik s kokosom navrchu, ktorý bol ale aj vcelku šťavnatý. Viem, znie to čudne, ale takto si ho pamätám :) Aj som si ho odfotila, že taký musím doma upiecť. Časom som naňho zabudla. Až nedávno mi napadlo, že skúsim vygúgliť ten koláč s kokosovou penou. A tak som sa pregúglila až k londýnskym rezom a zistila som, aký to je obľúbený starodávny koláč. Známejší je asi s orechami, ale ja som ho najprv upiekla s kokosom. Najbližšie bude orechový. Len meno londýnske rezy sa mi nepáčilo. Tak prečo ten môj názov? Keď som sa vás nedávno na instagrame pýtala na koláč s kokosovou penou, jedna z vás mi napísala, že tento piekla jej babka s kokosom aj orechami a vždy ho volali nebíčkový koláčik. Nebíčkový koláčik? To je nádhera! A tak som si od Kristíny tento názov prepožičala aj na môj recept. Veď sa mu hodí oveľa viac, čo poviete?

londýnske rezy

Máte radi kokosové dezerty? Vyskúšajte chutné kokosové pusinky!

Vo väčšine receptov na londýnske rezy sa do cesta dáva 4-5 žĺtkov, keďže aj do snehu ide 4-5 bielkov a takto nemáte žiadne zvyšky. Ja však žĺtky rada používam do kysnutého cesta a bielky mám vždy nazvyš. Preto som v ceste použila 1 vajce + 1 žĺtok. Ale ak nechcete mať zvyšné žĺtky, tak cesto zamieste z 5 žĺtkov (namiesto 1 vajca a 1 žĺtka).

Nebíčkový koláčik

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce a 1 žĺtko
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku
  • mlieko podľa potreby (pár lyžíc)

+ džem na potretie (ríbezľový, malinový…)

Kokosový sneh

  • 5 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 150 g kokosu

Všetky suroviny na cesto dáme do misy a rukou uhnetieme mäkké cesto. Ak treba, pridáme pár lyžíc mlieka.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu (klasický plech 30×40 cm). Plech vymastíme maslom, vysypeme múkou a pomocou valčeka naň prenesieme rozvaľkané cesto. Predpečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 st. C 10-15 min.

Medzitým si vyšľaháme bielky s cukrom dotuha a vareškou primiešame kokos.

Na predpečený korpus natrieme poriadnu vrstvu kyslejšieho džemu a rozotrieme kokosový sneh. Dopečieme v rúre pri 180 st. C asi 15 minút dozlata.

londýnske rezy

Ak vyskúšate nebíčkový koláčik podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.