logo

Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a posýpkou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tieto kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a posýpkou som piekla ešte v lete. Väčšinou si pri takýchto koláčoch nezapíšem recept, lebo však čo je na tom ťažké. Ale potom príde na písanie receptu na blog a zrazu rozmýsľam.. koľko tvarohu som presne dala? Išlo doňho aj vajce? A koľko treba tej mrveničky? A sme doma :D Takže tentokrát som bola prezieravá, koláče som nafotila, recept hneď spísala a konečne ho aj pridávam na blog. Lebo dobré boli, fakt. Priam výborné!

Ak máte tiež radi kysnuté koláče, upečte si tentokrát tieto tvarohové. Sú to vlastne také moravské koláče, naplniť ich môžete aj makom. Recept na kysnuté cesto je dosť univerzálne. Využijete ho aj na buchty, slimáky, šatôčky, na čo máte chuť. Koláče sú chutné aj na druhý deň, ak ich však nestihnete zjesť, môžete ich po upečení zamraziť. Len ich najprv nechajte dobre vychladnúť. Ja to robím často a potom po jednom vyťahujem, keď mám chuť a práve nie je nič napečené.

Pečené buchty s rôznymi náplňami nájdete v tomto recepte.

Pri pečení kysnutých koláčov s posýpkou vám možno pomôže aj moje video:

Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a posýpkou

Univerzálne kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 330 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 50 g rozpusteného masla

Tvarohová náplň:

  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 malé vajce
  • 4 PL práškového cukru
  • trochu pravej vanilky
  • citrónová kôra
  • 200 g čučoriedok

Posýpka:

  • 50 g masla
  • 5 PL hrubej múky 
  • 4-5 PL kryštálového cukru

+ zvyšné bielko na potretie koláčov

Preosejeme múku. Zmiešame všetky suroviny na cesto. Rukou alebo mixérom vymiesime hladké kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Trvá to asi 10-15 minút. Cesto necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí objem (cca 45-60 minút). 

Medzitým si pripravíme posýpku a odložíme bokom.

V mise zmiešame suroviny na tvarohovú náplň (okrem čučoriedok). 

Rúru si zapneme na 200 st.C

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Malým pohárom vykrajujeme krúžky. V každom krúžku spravíme priehlbinku. Plníme lyžicou tvarohu, navrch uložíme čučoriedky. 

Štedro posypeme posýpkou. Potrieme bielkom. Koláče necháme ešte 10-15 min. podkysnúť. 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 st.C 15-18 min dozlata. 

Ak vyskúšate tieto kysnuté koláče podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a posýpkou”

  1. Dnes som ich skúšala, ale s kváskom a drienkovým džemom namiesto čučoriedok. Vyzerajú super. Ako všetko podľa vašich receptov.

  2. dakujeme za recept, kolace su fantasticke! chcelo by to varovanie, ze po ochutnani hrozi nekontrolovane obzerstvo

    • :))) ďakujem Mária za vyskúšanie a za komentár. ak sa recept vydarí a chutí, mám z toho veľkú radosť! Ela

  3. Ahoj, ja som teda vcera piekla a mam otazku :) Chutovo teda super, aj ked som musela dosypat muku (asi som nieco zle spocitala, ked som robila len polovicnu davku). Ale az neskor som pozerala k tomu video a vo videu sa pise, ze 20g drozdia a to este separatne rozrobit v mlieku. V recepte ale stoji 1 balenie suseneho drozdia (bezne ma 7g) a vsetko spolu len zmiesat. Co je teda spravny postup? Dakujem vopred.

    • Ahoj Danka, ďakujem za vyskúšanie!
      K tvojej otázke – oba postupy sú správne, len ja niekedy robím so sušeným a niekedy s čerstvým droždím a potom do receptu zabudnem napísať oba spôsoby.
      Čerstvé droždie má väčšinou 42 g a je určené na 1 kg múky. Zvyčajne sa najprv nechá aktivovať v troche mlieka asi 10 – 15 minút (vtedy napučí alebo teda – „vzíde kvások“) a potom sa pridáva do cesta.
      Sušené droždie je väčšinou balené v balíčku po 7 g a je určené na 500 g múky. Dáva sa priamo do cesta, a teda ušetrí nám tých 10 – 15 minút času. V niektorých receptoch sa však aj tak píše najprv rozmiešať sušené droždie v mlieku a nechať aktivovať. Za mňa to nie je potrebné.
      Ja som kedysi používala hlavne sušené droždie (lebo má dlhšiu spotrebu, tak som mala nakúpené do zásoby) a tak ho mám v receptoch uvedené. Posledné roky som však zistila, že s čerstvým droždím sú kysnuté koláče viac nakyprené. A tak teraz častejšie siahnem po čerstvom droždí. Nie som pekár, idem podľa citu a chuti. Tak snáď ti moje drožďové úvahy pomohli :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.