Čo vám ako prvé preblesne hlavou, keď sa povie pečené buchty? Máte ich na jazyku? Pery zaprášené práškovým cukrom, zabárajúce sa do mäkkého cesta, v ktorom je ukrytá náplň. Akú máte najradšej? Môže to byť slivkový lekvár, ten poctivý od babičky, ktorý sa varí hodiny bez pridaného cukru… či tvaroh, mak, alebo čokoláda? Najlepšie ešte teplé, rovno z pekáča, odtŕhajú sa jedna od druhej a miznú rýchlosťou blesku. Domáce kysnuté buchty, to je pre mňa láska v malých balíčkoch cesta upečených dozlata. Zaručené potešenie chuťových buniek, ktoré mojim blízkym rada doprajem. Toto cesto na pečené buchty je veľmi univerzálne a môžete z neho upiecť aj iné kysnuté koláčiky.
Nedávno som robila anketu na mojom instagrame, kde som sa vás pýtala, akú plnku v buchtách máte najradšej. S prevahou vyhral slivkový lekvár, je to skrátka klasika. Mojim favoritom je však maková náplň a nepohrdnem ani tvarohom či čokoládou. Dole pod receptom na kysnuté buchty nájdete aj recepty na tieto moje náplne.

Recept na pečené buchty
(univerzálne kysnuté cesto):
- 500 g hladkej múky
- 350 ml plnotučného mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 1 balík sušeného droždia)
- 1 malé vajíčko (alebo žĺtko)
- 2 lyžice cukru
- 50 g zmäknutého masla
- + olej na vymastenie a potretie buchiet
- 1/2 KL soli
- pekáč 25×35 cm

Náplne na pečené buchty
- 1 hrudkovitý tvaroh
- práškový cukor
- 1 PL zlatého klasu
- 1 žĺtko alebo malé vajíčko
- mletý mak + práškový cukor (namiesto cukru môžete dať slivkový lekvár)
- – zaliať trochou teplého mlieka
- 2 PL kakaa
- 3 PL cukru
- 80 g masla
- 1-2 ČL Zlatého klasu (voliteľné)

Mňamózne buchty, naozaj ďakujem za super recept. Do chvíle zjedený celý plech
:)) to ma teší! vďaka
Cesto výborné, ukladám si ho do obľúbených
Plnku som robila podľa seba z toho čo bolo… mak+orechy+hrozienka
Konečný efekt super.
Cesto tvrdé na druhý deň, vajíčko neodporúčam dávať do cesta:)inak good
Naozaj úžasné! Najlepšie aké som vyskúšala. Rozhodne recept ukladám.
Môžem dať namiesto čerstvého droždia sušené??
áno Luci, môže byť aj sušené droždie, na 500 g múky dávam jeden balík sušeného droždia
Vyborne cesto, naozaj, doma si pochvalovali a to neboli prve buchty, ktore som skusala. Pomiesala som si psenicnu extra special aj so spaldovou hladkou bielou a spaldovou hladkou celozrnou, ostatne podla receptu. Cesto krasne elasticke a dobre sa s nim pracovalo. Dakujem za recept:)
dakujem za tvoju skúsenosť Mimma! :)