logo

Tartaletky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Drobné koláčiky s chrumkavým cestom a náplňou podľa chuti, asi tak by som opísala tartaletky. V posledných rokoch prišli do módy aj k nám, tak prečo ich nevyskúšať. Dajú sa pripraviť nasladko aj naslano, ak vynecháme v ceste cukor. Milujem najmä tú sladkú verziu. Až pri sledovaní Pečie celé Slovensko som sa dozvedela, že tartaletky a košíčky nie sú to isté a teda tartaletky by mali mať kolmé hrany, narozdiel od košíčkov. Ale my našťastie nie sme v súťaži a ak vám to nevadí, pokojne vytiahnite na toto cesto aj košíčkové formičky, ja vám za to nedám bod dole :) Ja ich robím vo forme na mini muffiny.

Testovala som viacero receptov a prišla som na to, že najdôležitejšie je najmä dodržať presný postup práce s cestom. Koláčiky sú z krehkého cesta, ktorého základ je maslo, múka, vajce a cukor. Ostala som pri recepte z časopisu Apetit, ktorý som si mierne upravila. Skúšala som pripraviť cesto iba z hladkej múky, ale pridanie mandľovej múky má predsa niečo do seba. Cesto sa mi zdá krehkejšie a chuťovo lepšie. Ak ale nemáte mandľovú múku, nahraďte ju hladkou. A to najdôležitejšie je práca s cestom a teplota. Teda cesto netreba príliš dlho hniesť, len krátko prepracovať, aby sa suroviny spojili a zároveň v každej fáze prípravy dať cesto aj zachladiť. Len tak si tartaletky udržia svoj tvar.

Tartaletky

  • 120 g studeného masla
  • 240 g hladkej múky
  • 40 g mandľovej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 50 g vajca (1 vajce veľkosti M)
  • štipka soli

Studené maslo z chladničky nakrájame na drobné kocky. Krátko prstami premiešame s hladkou múkou až bude z toho „mrvenička“. Pridáme mandľovú múku, soľ, práškový cukor, premiešame a nakoniec vmiešame vajce.

Ruky si ochladíme pod studenou vodou a cesto rukami rýchlo spracujeme v mise alebo na doske. Je dôležité ho neprepracovať, takže len krátko premiesime, kým sú všetky suroviny prepojené.

Cesto odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, pokojne celú noc.

Vyberieme z chladničky a na doske rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie. Takto zabezpečíme, že sa už do cesta zbytočne nepridáva ďalšia múka. Rozvaľkáme na 2-3 mm hrúbku. Cesto znova dáme do chladničky na 1 hodinu.

Vykrojíme tartaletky, naplníme formičky a cesto popicháme vidličkou. Môžeme použiť klasické ráfiky, prípadne košíčky alebo formu na muffiny. Ja používam mini muffinovú formu (priemer 4 cm) a tartaletky z nej sú ako malé jednohubky. Naplnené formičky znova dáme do chladničky alebo na krátko do mrazničky. Takto zabezpečíme, aby cesto držalo tvar pri pečení.

Pečieme pri 180 st. C 10-15 minút – záleží od veľkosti a hrúbky. Treba si to usledovať, aby boli mierne dozlata.

Necháme vychladnúť a naplníme podľa chuti. (Moje tipy na náplne dole pod obrázkom.)

Prázdne košíčky môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe minimálne týždeň.

Tipy na náplne:

Ovocné coulis + biela ganache:

150 g ovocia rozvaríme v rajnici, pridáme lyžicu cukru. Ak chceme, môžeme prepasírovať. V poháriku zmiešame 1 PL kukuričného škrobu s 1-2 PL vody a pridáme k ovociu za stáleho miešania. Varíme do zhustnutia. Naplníme do košíčkov. Necháme vychladnúť. Bielu čokoládu roztopíme nad parou, pridáme trochu smotany na šľahanie (pomer 3 diely čokolády : 1 diel smotany na šľahanie), premiešame a naplníme pripravené tartaletky. Kým poleva tuhne, pridáme do nej na ozdobu sušené alebo čerstvé ovocie.

A lá milionár:

Milionárske rezy sú chrumkavé sušienkové rezy poliate karamelom a čokoládou. Ja k tomu pridávam aj vrstvu orieškového masla a v tejto tartaletkovej verzii je to úžasná dobrota.
Takže na dno tartaletky lyžička orechového masla (arašidové či mandľové) – necháme stuhnuť v chlade (krátko v mrazničke alebo dlhšie v chladničke), pridáme lyžičku karamelu (tu je môj recept na slaný karamel), znova dať do chladu. Medzitým si nad parou roztopíme horkú čokoládu a nalejeme na vrch tartaletky. Ozdobíme orieškom a necháme stuhnúť.

Ak vyskúšate tartaletky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.