logo

Slaný karamel

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Moja sestra v detstve milovala karamelové lízatká. Pálila v hrnci cukor, vyrábala z neho karamel a myslím, že nejaký ten hrniec padol aj za obeť. Mne to vtedy vôbec nechutilo a nechápala som, čo je na karamele také skvelé. Až kým som o pár rokov neskôr neochutnala slaný karamel. Bol hustý, sladký aj slaný, rozplýval sa na jazyku a po jednej lyžičke musela prísť ďalšia. A ďalšia a ďalšia. Slaný karamel je jednoducho láska. Neviem sa ho dojesť, a hoci všade vravím, že sa hodí na palacinky, lievance, či do koláčov, verte mi, že najlepšie chutí vyjedať ho len tak z fľaše.

Na slaný karamel vám stačia tri ingrediencie. Cukor, maslo a smotanu. No a samozrejme soľ! Tak štyri :) Inak by nebol slaný a to by veru nebolo ono. Pripravujem ho z klasického bieleho cukru. Skúšala som aj trstinový, avšak ten príliš hnedne a jeho už aj tak dosť karamelová chuť je zrazu prepálená. 

Na slaný karamel potrebujeme:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL soli

Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme 1 ČL soli a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Použijeme do krému, na koláč ako polevu, na palacinky,…

Skladujeme v chladničke, vydrží cca 2 týždne. 

P.S.: Pod obrázkom nájdete moje inšpirácie na dezerty so slaným karamelom.

Ak vyskúšate tento karamel podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Kde všade ho môžete využiť? Inšpirujte sa týmito receptami.

Ela

21 thoughts on “Slaný karamel”

    • Ďakujem za recept, slaný karamel som skúsila spraviť, lebo syn nemôže čokoládu, recept je skvelý, aj keď neviem prečo mi tam trochu zostali hrudky a to som fakt miešala stále, smotana bola izbovej teploty, a všetko s pridávala pomaličky.. ináč je skvelý, len žiaľ som dala na dvojitu dávku 2 CL soli a je strašne slaný dá sa to este nejak zachrániť?

      • Zdravím Katka, k tým hrudkám – niekedy sa môže cukor prilepiť o varešku, možno nabudúce skúsiť miešať pri trochu menšom plameni. So slanosťou veľmi neporadím, už len primiešať jednu nesolenú dávku k tomu mi napadá :) Alebo ak by si slaný karamel zapracovala napríklad do mascarpone ako krém, tiež by sa to mohlo trochu stratiť..

    • zdravím Angelika, so smotanou na varenie som to ešte nikdy nerobila, neviem či to môže zmeniť konzistenciu.. snáď nie. Ak vyskúšate, dajte vedieť ako to vyšlo :) Ela

  1. Hallo Ela.
    Náhodou som objavila vašu stránku.
    Ďakujem. za super jednoduchý recept. Vydaril sa skvele.
    Určite z vašej stránky vyskúšam aj iné recepty.
    Pekný deň a veľa nápadov na nové recepty :-)

    • Zdravím Petra, ďakujem pekne za milé slová:) Mám vždy radosť, keď moje recepty chutia. Budem sa tešiť, ak ešte niečo vyskúšate! Ela

  2. Ked stuhne v chladnicke je tento karamel husty? Alebo sa s nim daju preliat napr. palacinky aj na druhy den ako si ho spravim ? Dakujem

  3. Ďakujem za recept,lepší karamel som ešte nejedla… Tie hrudky som mala tiež,ale stačilo to trošku dlhšie povarit a znovu sa roztopili…

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.