logo

Slaný karamel

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Moja sestra v detstve milovala karamelové lízatká. Pálila v hrnci cukor, vyrábala z neho karamel a myslím, že nejaký ten hrniec padol aj za obeť. Mne to vtedy vôbec nechutilo a nechápala som, čo je na karamele také skvelé. Až kým som o pár rokov neskôr neochutnala slaný karamel. Bol hustý, sladký aj slaný, rozplýval sa na jazyku a po jednej lyžičke musela prísť ďalšia. A ďalšia a ďalšia. Slaný karamel je jednoducho láska. Neviem sa ho dojesť, a hoci všade vravím, že sa hodí na palacinky, lievance, či do koláčov, verte mi, že najlepšie chutí vyjedať ho len tak z fľaše.

Na slaný karamel vám stačia tri ingrediencie. Cukor, maslo a smotanu. No a samozrejme soľ! Inak by nebol slaný a to by veru nebolo ono. Pripravujem ho z klasického bieleho cukru. Skúšala som aj trstinový, avšak ten príliš hnedne a jeho už aj tak dosť karamelová chuť je zrazu prepálená. 

Na slaný karamel potrebujeme:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL soli

Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme 1 ČL soli a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Použijeme do krému, na koláč ako polevu, na palacinky,…

Skladujeme v chladničke, vydrží cca 2 týždne. 

P.S.: Pod obrázkom nájdete moje inšpirácie na dezerty so slaným karamelom.

Ak vyskúšate slaný karamel podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.