logo

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pripraviť recept na mäsové guľky v paradajkovej omáčke mi trvalo dlhšie, než som predpokladala. Za posledné mesiace som ich robila viackrát, ale vždy to nebolo ono. Nakoniec sa mi však podarilo vyladiť to k mojej – a verím, že aj k vašej spokojnosti. Lebo ak vám moje recepty fungujú a chutia, to je pre mňa najväčšia radosť. A ešte, ak môj blog potom odporučíte ďalej. Ja sama sa tu často hrabem a varím či pečiem podľa svojich receptov, lebo veď kto si má pamätať všetky tie pomery! Poviem vám, myslela som si, že také mäsové guľky, to bude brnkačka. No mäso bolo tvrdé, aj omáčka potrebovala vylepšiť. Potom som sa inšpirovala talianskou kuchyňou, pridala pár kľúčových surovín a takto mi guľky úplne sadli.

A keďže vám tu často píšem aj o mojich chutiach z detstva, nedá mi nespomenúť mäsové guľky, ktoré sme robili kedysi. Keď mamka zarobila zmes na plnenú papriku a zvýšila jej, urobila z nej väčšie guľky, ktoré potom varila v pretlaku. Takéto guľky v omáčke sme jedli s knedlíkom. Ak by ste si chceli na tento recept pospomínať aj chuťami, tu je môj postup na plnenú papriku aj tie retro guľky.

Teraz som však chcela recept na guľky bez ryže, také, ktoré sa hodia ku knedli aj na špagety. Verím, že vám zachutia tak, ako nám doma. A ak radi varíte do zásoby, pokojne si polovicu zamrazte, ako by ste potom našli. Tak poďme už variť!

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Paradajková omáčka:

  • 2 konzervy krájaných paradajok alebo 800 g pasírovaných paradajok (passata)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2-3 jarné cibuľky
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL strúhaného parmezánu/grana padano

Mäsové guľky:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové alebo pol na pol s hovädzím)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 žĺtko alebo pol vajíčka
  • 100 g chleba + mlieko na namáčanie
  • 2 PL strúhaného syra (dala som grana padano)
  • čierne korenie, soľ 
  • petržlenova vňať 
  • + olivový olej na opečenie guliek

Ako na to:

Na omáčku si na olivovom oleji orestujeme nakrájanú jarnú cibuľku. Pridáme cukor a necháme chvilľu skaramelizovať. Pridáme pretlačený cesnak. Prilejeme paradajky dochutíme soľou, korením a necháme variť 20 min.

Mäsové guľky: Chlieb nakrájame, namočíme v mlieku a necháme postáť 10 min. Potom ho vyžmýkame od prebytočného mlieka a všetky suroviny na mäsové guľky zmiešame v širšej mise. Masu ručne poriadne prehnetieme. Rukami tvarujeme malé guľky, ktoré sprudka opečieme na olivovom oleji. Guľky vložíme do predvarenej paradajkovej omáčky a varíme ešte 20 min.

Podávame s knedľou alebo so špagetami.

Môj recept na knedľu nájdete tu: Domáca knedľa

Tip: Recept môžete pripraviť aj z dvojitej dávky. Vtedy pre rýchlejšiu prípravu môžete mäsové guľky aj upiecť v rúre – na 180 st. C asi 20 minút.

Ak vyskúšate mäsové guľky v paradajkovej omáčke podľa môjho receptu, podeľte sa o to komentároch. Máte nejaké otázky? Neváhajte sa opýtať dole!

Ela

2 thoughts on “Mäsové guľky v paradajkovej omáčke”

    • Janka mrzí ma, že guľky nedržali tvar. Neviem, čím to mohlo byť, ak ste dodržali recept. Mne sa to nikdy nestalo, už som ich robila viackrát. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.