Domáca knedľa, alebo knedlík, ako ho volám ja, sa u nás je veľmi sporadicky. Ale keď už príde naňho chuť, tak tento recept mám stále poruke. Nie je to nič zložité a zároveň sa z neho dajú pripraviť aj buchty na pare. Takže niekedy pripravím z pol kila múky jeden knedlík k obedu a pár buchiet do zásoby. Oboje sa dá odložiť aj do mrazničky a taká domáca knedľa so segedínom či pečenou krkovičkou a kapustou je síce u nás fakt málokedy, ale za to si ich poriadne vychutnám.
Domáca knedľa
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 1 balík sušeného droždia (alebo 1/2 balenia čerstvého)
- 1-2 PL cukru (1 lyžica na knedľu, 2 lyžice – ak robíte cesto na buchty na pare)
- 2 KL soli
- 1 vajce
Všetky suroviny zmiešať (ak pracujete s čerstvým droždím, najprv si pripravte kvások rozrobením droždia s mliekom a cukrom, po 15 minútach pridajte k ostatným surovinám).
Vymiesime cesto 15 minút v robote alebo ručne a necháme 1 hodinu vykysnúť.
Cesto rozdelíme na bochníky. (Môžeme na 2-3, podľa toho, aký veľký hrniec použijete na parenie. Ja delím na tri bochníky a parím postupne v hrnci s priemerom 24 cm). Každý bochník prehnetieme, rozvaľkáme a stočíme do tvaru knedle. Necháme 10 minút podkysnúť.
Pripravíme si dva čo najväčšie hrnce, do jedného nalejeme vriacu vodu, prekryjeme utierkou a zachytíme ju gumičkou. Dáme na sporák.
Na utierku uložíme knedľu, zakryjeme druhým hrncom a paríme na strednom ohni približne 12 minút (podľa veľkosti knedle). Medzitým si ostatné knedle môžeme odložiť do chladničky, aby neprekysli.
Knedľu vyberieme, natrieme maslom a necháme vychladnúť. Postupne naparíme všetky knedle. Ak nestihnete zjesť všetky, pár dní vydržia v chladničke, alebo ich skladujte v mrazničke.
Tip: Toto cesto môžete využiť aj na domáce buchty na pare. Cesto v celku rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, nakrájame na štvorce a naplníme lekvárom. Z tohto cesta vyjde 16 veľkých buchiet, alebo 20 menších. Paríme 6-8 minút podľa veľkosti.
Ak vyskúšate knedľu alebo buchty na pare podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Cesto super, dala som dva kúsky, nabudúce určite 3. Sú mega velke :)
Dakujem za vyskusanie Katka :)
Tak to je TOP recept. Robievam už len podľa neho. :)
Luxusne knedle aj buchty
O nicom recept. 2 PL cukru??? A 500 ml mlieka je prils vela vznikne hustota cesta, kt. sa. Absolutne neda nic vyformovat, lebo je prilis riedke. Musela som tam pridat dalsich 20 dkg muky.Za mna nic moc teda
Zdravím Katka! Myslím, že recept nie je oničom, ale mrzí ma, že sa vám nepodaril. V recepte je 300 ml mlieka, nie 500 ml, preto ste mali riedke cesto… Ela
Ja vynechám vajce. Chutí aj tak dobre.
Poprosím aká gramáž droždia lebo sú rôzne balenia ďakujem
Dobrý deň Janko, používam 1 balík sušeného droždia – 7g, alebo 1/2 kocky čerstvého droždia – 21 g. Pekný deň, Ela
Ďakujem za recept. Vyskúšala som. Cesto je jemné a knedľa mäkučká, ale z 2PL sladká – ideálne na parené buchty. Na knedlu asi nabudúce vyskúšam len 1PL.
ďakujem pekne za spätnú väzbu Ivon. je pravda, že u nás sa vždy robila sladšia knedľa. doplním do receptu. :)
V recepte je 300 ml mlieka. Treba leošie čítať.
Dnes som vyskusala tento recept k madarskemu gulasu a knedla je neskutocnaaa
Monika ďakujem za vyskúšanie. Teším sa že chutí :)
Najlepšie buchty podľa tvojho receptu Elka a knedľa takisto!
Ďakujem Anka, som poctená! :)))