logo

Domáca knedľa

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Domáca knedľa, alebo knedlík, ako ho volám ja, sa u nás je veľmi sporadicky. Ale keď už príde naňho chuť, tak tento recept mám stále poruke. Nie je to nič zložité a zároveň sa z neho dajú pripraviť aj buchty na pare. Takže niekedy pripravím z pol kila múky jeden knedlík k obedu a pár buchiet do zásoby. Oboje sa dá odložiť aj do mrazničky a taká domáca knedľa so segedínom či pečenou krkovičkou a kapustou je síce u nás fakt málokedy, ale za to si ich poriadne vychutnám.

Domáca knedľa

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 balík sušeného droždia (alebo 1/2 balenia čerstvého)
  • 2 PL cukru
  • 2 KL soli
  • 1 vajce

Všetky suroviny zmiešať (ak pracujete s čerstvým droždím, najprv si pripravte kvások rozrobením droždia s mliekom a cukrom, po 15 minútach pridajte k ostatným surovinám).
Vymiesime cesto 15 minút v robote alebo ručne a necháme 1 hodinu vykysnúť.
Cesto rozdelíme na bochníky. (Môžeme na 2-3, podľa toho, aký veľký hrniec použijete na parenie. Ja delím na tri bochníky a parím postupne v hrnci s priemerom 24 cm). Každý bochník prehnetieme, rozvaľkáme a stočíme do tvaru knedle. Necháme 10 minút podkysnúť.
Pripravíme si dva čo najväčšie hrnce, do jedného nalejeme vriacu vodu, prekryjeme utierkou a zachytíme ju gumičkou. Dáme na sporák.
Na utierku uložíme knedľu, zakryjeme druhým hrncom a paríme na strednom ohni približne 12 minút (podľa veľkosti knedle). Medzitým si ostatné knedle môžeme odložiť do chladničky, aby neprekysli.
Knedľu vyberieme, natrieme maslom a necháme vychladnúť. Postupne naparíme všetky knedle. Ak nestihnete zjesť všetky, pár dní vydržia v chladničke, alebo ich skladujte v mrazničke.

Tip: Toto cesto môžete využiť aj na domáce buchty na pare. Cesto v celku rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, nakrájame na štvorce a naplníme lekvárom. Z tohto cesta vyjde 16 veľkých buchiet, alebo 20 menších. Paríme 6-8 minút podľa veľkosti.

Ak vyskúšate knedľu alebo buchty na pare podľa tohto receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.