logo

Pizzovníky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pre milovníkov pizze tu mám chutné pečivko do ruky. Vždy som mala rada takéto slané koláče. Hodia sa na párty, na cesty, aj keď vaše deti omrzí na desiatu chlieb so šunkou. Ako každé kysnuté cesto, aj pizzovníky sú najlepšie v deň pečenia, ale vďaka tajnej ingrediencii sú mäkké aj na druhý deň.

Z tohto cesta mi vyjdu pizzovníky na jeden veľký plech, ak ich ukladám trochu tesnejšie. Nevadí keď sa pri pečení trochu pochytajú, potom po upečení ich stačí poodeľovať. Môžete ich však rozdeliť aj na dva plechy.

Alebo môžete zrolované cesto nakrájať na 1-2 cm kúsky a upiecť pizza slimáky. Budú menšie ako pizzovníky a bude ich viac. Toto je fajn verzia, ak chcete ponúknuť väčší počet hostí menšou porciou alebo jednohubkou.

A ak máte tiež radi tieto slané pizzové koláčiky, vyskúšajte aj pizzové rožky podľa môjho receptu.

Pizzovníky

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 330 ml vody (polovicu môžete nahradiť mliekom)
  • 2 PL bravčovej masti (50 g)
  • 1,5 – 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 kocky čerstvého droždia alebo 1 sáčok sušeného droždia

Ostatné suroviny:

  • kečup na potretie
  • oregano
  • 200 g syra
  • 200 g šunky
  • kukurica/olivy…
  • 1 vajce

Ak máme čerstvé droždie, najprv ho zmiešame s lyžičkou cukru a trochou vlažného mlieka/vody. Necháme vzísť kvások a pridáme k surovinám na cesto. Ak máme sušené droždie, rovno zamiesime všetky suroviny na cesto.

Rukou alebo v robote vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Necháme hodinu vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoju veľkosť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku s rozvaľkáme na dlhší obdĺžnik. Potrieme kečupom, posypeme oreganom, strúhaným syrom a rozložíme šunku. Môžeme pridať olivy či kukuricu.

Cesto zrolujeme ako roládu a ostrým nožom ho nakrájame do tvaru klinov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 st.C 25-30 min. dozlatohneda.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Čerstvé vychladené pizzovníky môžeme aj zamraziť na neskoršie použitie.

Ak vyskúšate pizzovníky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Pizzovníky”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.