logo

Šošovicový prívarok

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dala som si záväzok, že vám tu budem pridávať viac jednoduchých receptov z mojej kuchyne. Niekedy mi prišlo zbytočné dávať sem postupy na základné jedlá, veď kto už len potrebuje recept na šošovicový prívarok. Ale potom som si uvedomila, že aj ja som ho varila raz prvýkrát. A hoci sa zdá, že na takých jedlách sa nedá nič pokaziť, verte, že rozvarený a zbitý prívarok sa jedol aj u nás. Každopádne stačí dodržať zopár tipov a do polhodinky máte na stole chutné tradičné jedlo.

TIP: Viac strukovinových receptov? Vyskúšajte aj indický „šošovicový prívarok“ – dhal, teda červenú šošovicu s kokosovým mliekom.

Ako na chutný šošovicový prívarok?

  • Šošovicu nevarte príliš dlho, môže sa rozvariť na kašu a to nechceme.
  • Prívarok nemusíte zahustiť múkou. Stačí rozmixovať navyše zopár uvarených zemiakov. Ak chcete zahustiť múkou, stačí jedna lyžica. Môžete použiť aj strukovinovú či tapiokovú múku.
  • Na záver odporúčam dochutiť pretlačeným strúčikom cesnaku.

Šošovicový prívarok

(2-3 porcie)

  • 250 g šošovice
  • 4-6 ks stredne veľkých zemiakov
  • 1 bobkový list
  • 2-3 ks celé čierne korenie
  • 1 ks nové korenie
  • soľ
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL hladkej múky na zahustenie (voliteľné)
  • 100-150 ml smotany na varenie
  • + vajíčko/špekačka

Do širšieho hrnca nasypeme šošovicu a zalejeme vodou, aby bola voda 1-2 cm nad šošovicou. Pridáme korenie a uvedieme do varu. Varíme na strednom ohni asi 10 minút. Medzitým si ošúpeme a nakrájame zemiaky. Zemiaky dáme variť k polomäkkej šošovici. Ak treba, prilejeme trochu vody. Pridáme soľ. Varíme ďalších cca 10 minút, kým zemiaky a šošovica zmäknú.
Z prívarku si odoberieme časť vody a zemiakov, prilejeme 100-150 ml smotany a ponorným mixérom rozmixujeme. Ak chceme prívarok zahustiť, môžeme pridať aj 1 polievkovú lyžicu múky. Privedieme do varu, dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom a odstavíme. Podávame s vajíčkom alebo opečenou špekačkou. Dobrú chuť!

Ak vyskúšate šošovicový prívarok podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.