logo

Domáca grilovačka – v kuchyni či na terase?

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pri zariaďovaní novej kuchyne som sa veľmi tešila na detaily. Vedela som, že chcem jednoduchú bielu kuchyňu. Moja predstava bola zútulniť ju drevom či pletenými materiálmi, ako aj mojim obľúbeným ľanom. Keďže mám v kuchyni okno otočené na západ, svetlo v nej počas zlatej hodinky vytvára dokonalú atmosféru.

Namiesto klasických horných skriniek som zvolila dlhú policu. Slúži ako ukladací priestor pre stolovací servis. Hlavnú úlohu tu hrajú kameninové riady, jednoduché poháre a doplnky. Aj keď sa len zabývavame, kuchyňu som chcela skompletizovať čím skôr, pretože v nej čas trávim najradšej. Na FAVI som našla kvalitné riady z kameniny, minimalistické poháre a džbány, ako aj misky na servírovanie a prútené košíky, ktoré kuchyňu zútulnili.

Spoločne s terasou začína byť v lete vyťaženým miestom. Jasné, že sa nám so začínajúcim letom žiadajú ľahšie jedlá, no v sezóne je toľko skvelých ingrediencií, že vzdať sa varenia skrátka neviem. Mojim snom je preto presunúť letné varenie z kuchyne na terasu. Zatiaľ sa len obzerám po šikovnom elektrickom grile a grilované dobroty chystám hlavne na grilovacej panvici. Na terase si však už teraz s manželom užívame spoločné večere či zmrzlinu s deťmi. Aj vy si radi vychutnáte letné špeciality v pohodlí domova? Možno vám padnú vhod moje tipy!

Chutná domáca grilovačka

Na domácu grilovačku odporúčam pripraviť v predstihu niečo ľahké na zobnutie. Hostia sa tak môžu ponúknuť, kým sa hlavný chod ešte len chystá. Vyskúšajte napríklad chrumkavé bruschetty, domáci hummus s čerstvou zeleninou, či jednoduchý cestovinový šalát. Kým sa rozpáli gril a rozdajú drinky, malým predkrmom si spríjemnite čakanie na hlavné jedlo.

Letný cestovinový šalát

  • 1 balenie cestovín 
  • 400 g paradajok (cherry alebo klasické)
  • 1 šalátová uhorka
  • 2 ks mozzarelly alebo 1 balenie feta či balkánskeho syra
  • hrsť čerstvej bazalky
  • olivový olej
  • soľ

Cestoviny uvaríme podľa návodu. Schladíme ich v studenej vode. Všetko nakrájame a vložíme do misy. Pridáme trochu olivového oleja a dochutíme soľou. Celý šalát premiešame a odložíme na chvíľu do chladničky, aby prešli chute. Podávame chladený.

Letný cestovinový šalát je ako predjedlo skvelou voľbou.

Grilované špeciality

V obchodoch sú v letnom období v ponuke rôzne klobásky a marinované mäsá. Jasné, vedia domácu grilovačku zjednodušiť. Myslím však, že pri použití kvalitných surovín nemusíme hneď siahať po spracovaných polotovaroch. Čerstvé mäso v jednoduchej domácej marináde z olivového oleja, soli a čierneho korenia sa kúpeným polotovarom isto nechytá.

Moje tipy na obľúbené marinády

Šťavnatá krkovička – krkovičku nakrájame na hrubšie plátky. Marinádu pripravíme z olivového oleja, pretlačeného cesnaku, soli, čerstvej petržlenovej vňate a čerstvo namletého čierneho korenia. Marinujeme ideálne cez noc, alebo aspoň jednu hodinu pred grilovaním.

Kuracie špízy – na špízy odporúčam vykostené kuracie stehná, nevysušia sa tak rýchlo ako prsia. Na marinádu potrebujeme: olivový olej, sušené oregano, tymián, bazalku a soľ. Bylinky môžeme použiť aj čerstvé. Okrem mäsa na špízy napichneme cibuľu, papriku a cuketu.

Poznáte halloumi?

Ak máte chuť zvoliť si ako hlavný chod niečo bezmäsité, nepoznám lepšiu voľbu, než je syr halloumi. Tento polotvrdý syr pôvodom z Cypru je vďaka svojej konzistencii skvelým adeptom na rozpálený gril, lebo sa nerozteká. Stačí mu pár minút z každej strany, vďaka čomu povolí. Chuťou je slaný sám o sebe, dochutiť ho však môžete bylinkami a trochou olivového oleja. My sme si ho dali s grilovanou cuketou a batátovými hranolkami.

Riady z kameniny vyniknú nielen v kuchyni, vďaka odolnosti ich oceníte aj pri vonkajšom servírovaní.

Sladká bodka na záver

Vybrať ideálny letný dezert je ťažký oriešok. Môžete staviť na klasiku v podobe bublaniny či koláča s posýpkou, nepečenú smotanovú tortu alebo ovocné moderné dezerty ako je pavlovka, galetka s ovocím alebo cheesecake. Ale ak nestíhate piecť, skvelou voľbou je zmrzlina – kombinácia vanilkovej zmrzliny s ovocím je príjemne kontrastná, osviežujúca a nepoznám nikoho, kto by ňou pohrdol :)

Nízke a širšie poháre splnia účel nielen pri servírovaní nápojov. Skvelo sa v nich vynímajú dezerty!

P.S.: Aj toto závesné hojdacie kreslo som našla cez FAVI. Vyberala som ho hlavne pre deti, no najradšej na ňom relaxujem ja sama :) V pláne máme pridať na terasu ešte bylinkovú stenu. Keďže manžel rád majstruje, je to úloha ako stvorená preňho. Verím, že nám to terasu príjemne oživí.

A čo vy, grilujete v lete na balkóne či v záhrade? Aké sú vaše tipy pre chutnú domácu grilovačku? Podeľte sa o ne v komentároch!

Ela

Tento článok vznikol v spolupráci s vyhľadávačom nábytku a dekorácií FAVI.sk

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.