logo

Hummus a pasta tahini

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Postup, ako sa pripravuje domáci hummus a pasta tahini, som tu už dávala v rámci iného receptu, ale stojí to za pripomenutie. A tiež si myslím, že hummus je tak dobrá a univerzálna záležitosť, že si na mojom blogu zaslúži samostatný recept. Hummus je vlastne cícerová nátierka, ktorá sa vyrába z pár jednoduchých surovín. Okrem uvareného cíceru potrebujete olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a pastu tahini. To už znie trochu exoticky, ale ide len o pastu zo sezamu, ktorú si ľahko vyrobíte zo sezamových semiačok a olivového oleja. Aj na tú nájdete recept v tomto príspevku.

Hummus a pasta tahini

Cícer mám veľmi rada a na blogu s ním nájdete niekoľko receptov. Dávam ho do šalátov aj polievok a cícerovou múkou zahusťujem omáčky či krémové polievky. Väčšinou si varím domáci cícer, ktorý treba namočiť 8-10 hodín pred varením. Potom ho varím asi 60-90 min, ku koncu pridám soľ. Takto uvarený schladím a ďalej používam, v chladničke vydrží niekoľko dní.

Hummus

  • 400 g uvareného cíceru
  • 5-6 PL olivového oleja
  • 2 PL sezamovej pasty tahini
  • šťava z 1/2 až 1 citróna
  • trochu soli
  • podľa chuti cesnak

Cícer môžete použiť z konzervy alebo doma namočený a uvarený. Všetky suroviny dáme do mixéra a rozmixujeme dohladka. Ak je hmota príliš hustá, pridáme trochu vody. Môžeme dochutiť cesnakom. Podávame s nakrájanou zeleninou, k šalátom, či hrianke.

Sezamová pasta tahini

  • 1,5 hrnčeka sezamových semiačok
  • 1 dcl olivového oleja

Sezamové semiačka opečte na suchej panvici, pozor, aby sa nepripálili. Nechajte vychladnúť. Vsypte ich do mixéra, prilejte 1 dcl olivového oleja a rozmixujte na hladkú pastu. Vlejte do fliaš a skladujte v chladničke. Okrem hummusu môžete tahini pastu použiť aj ako dressing do šalátov.

Postup so môžete pozrieť aj vo videu.

Ak vyskúšate domácu pastu tahini a hummus podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.