logo

Šišky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Šišky boli vždy najväčšia dobrota. Podávali sa u nás so sýtou polievkou, napríklad kapustovou. My dve so sestrou, sladké jazýčky par excellence, sme sladký obed vždy brali všetkými desiatimi. A mamkine šišky, tých sa skrátka nedalo dojesť. Pripravovala ich tiež, keď sa u nás zišli bratranci a sesternice. Nadýchané pampúšiky sa dokladali a mizli priam závratnou rýchlosťou. Výber správneho džemu a dostatočná cukrová posýpka boli samostatnou témou. Aj dnes, keď prídeme k rodičom, sú pre mňa domáce šišky perfektnou hostinou.

A tak som si od mamky vypýtala recept. Ale poviem vám, nebolo to len tak. Nie že by si mamka chcela svoj recept udržať v tajnosti. Ale mamky a ich recepty, veď to možno poznáte tiež…
„Mami, koľko si tam dala mlieka?“
„Hmmm koľko…? Veď od oka.“
„Mami a ako dlho miesiš cesto?“
„Predsa kým sa neodlepuje od ruky.“
Mohla by som pokračovať :) Ja som však nič nenechala na náhodu a recept som si pýtala hneď počas pečenia. S mamkou sme sa zhodli, že čím viac žĺtok, tým je cesto jemnejšie. Časť mlieka sme nahradili kyslým mliekom. Recept je však len polovica úspechu. Dôležité je vedieť šišky správne vysmažiť.

Pár tipov k správnemu smaženiu šišiek:

  • Na vysmážanie môžete použiť obyčajný olej samotný (napr. repkový) alebo v pomere 1:1 s bravčovou masťou.
  • Na vysmážanie použite vyššiu panvicu alebo hrniec. Olej si v nej dostatočne rozohrejte.
  • Šišky hoďte to oleja jamkou dole a vysmážajte na strednom plameni. Musia plávať v oleji, vtedy sa na nich vytvorí prstenec.
  • Olej musí pri smažení mierne bublať. Ak nebuble, šišky budú ťažké a mastné, lebo sa cesto napije zbytočne veľa tuku.

Máte radi kysnuté cesto? Upečte si tieto chutné koláče s tvarohom a ovocím.

Recept na šišky

Suroviny:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 dcl kyslého mlieka (acidko, kefír)
  • 3-4 žĺtky
  • 70 g mäkkého masla
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • vanilka
  • 3 g prášku do pečiva (1/4 balenia)

Na vyprážanie:

olej (napr. repkový) samotný alebo pol množstva oleja a pol bravčovej masti

Postup:

Z 1 dcl vlažného mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások. Necháme vzísť za 10-15 minút.
Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od misy/ruky. Necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem (cca 1 hod.)
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Pomúčeným pohárom vykrajujeme šišky z cesta. Prstom urobíme do stredu jamku.
V hrnci alebo vyššej panvici si rozpálime olej. Znížime na stredný plameň.
Šišky vkladáme jamkou dole, majú plávať v oleji (vtedy sa na nich vytvorí prstenec).
Treba si odsledovať správne pečenie, aby šišky v oleji rýchlo nezhoreli, olej však musí mierne bublať. Ak olej nebuble, cesto sa veľmi napije tuku a šišky budú ťažké a mastné.
Hrniec môžeme počas smaženia krátko prikryť pokrievkou.

Hotové šišky môžeme posypať cukrom a podávať s domácim džemom podľa chuti.

Ak vyskúšate šišky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.