logo

Syrové krekry

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pečiete si niečo domáce na chrumkanie počas Silvestra? Mám pre vás jednoduchý recept na syrové krekry. Sú naozaj nenáročné na suroviny a príchuť si môžete vybrať podľa seba. Pokojne si hotové cesto rozdeľte na dve polovice a každú dochuťte inak. Mne sa páčili s červenou paprikou, ale skvelé môžu byť aj s cesnakom, či s nejakým vašim obľúbeným korením. Cesto je len z múky, syra a masla. Krekry odporúčam upiecť dozlata, ale pozor aby sa vám v rúre veľmi nevysušili, potom to už nie je ono. Upečené dozlata výborne chrumkajú a ostanú také aj niekoľko ďalších dní. Treba ich len uskladniť vo vzdúchotesnej dóze. Ja som ich mala odložené asi týždeň a stále boli chutné a chrumkavé. Z tejto dávky mi vyšlo množstvo na jeden plech.

Ako upiecť chutné krekry:

  1. zvoľte si chutný a kvalitný syr, hodí sa napr. eidam, cheddar, parmezán, či gouda…
  2. dochuťte si krekry podľa seba (cesnak, paprika, sušené bylinky…)
  3. pečte ich dozlata, pozor nie veľmi dohneda!
  4. skladujte vo vzduchotesnej nádobe, ostanú chrumkavé

Vyskúšajte aj tieto netradičné cícerové krekry!

Syrové krekry

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g tvrdého syra (eidam, gouda, cheddar, parmezán…)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 KL soli
  • 1 KL červenej papriky alebo sušeného tymiánu alebo rasce, či cesnaku,… -podľa chuti

Maslo vyberieme v predstihu, aby stihlo zmäknúť. (Ak sme zabudli, stačí ho nastrúhať na hrubom strúhadle, rýchlejšie povolí.)
Tvrdý syr nastrúhame najemno. Všetky suroviny zmiešame a uhnetieme mäkké poddajné cesto.
Odložíme na 1/2 hodiny do chladničky.
Vyberieme cesto a na pomúčenej doske rozvaľkáme na 3-5 mm.
Vykrajujeme ľubovoľné tvary a rozložíme na plech.
Pečieme dozlata vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. C 15-20 minút.
Necháme celkom vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Ak vyskúšate syrové krekry podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.