logo

Čokoládovo-kokosová torta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Túto tortu som prvýkrát upiekla pred dvomi rokmi. Môj otec má veľmi rád kokos a horkú čokoládu, preto som jeho obľúbené chute spojila do tejto torty. Trochu trvalo, kým som ju dostala aj na blog. Pridávam ju teraz, keďže mi príde dosť vianočná. Kokos predsa k Vianociam patrí. Aj moje kokosové guľky v čokoláde vám na Vianoce veľmi chutia. Je však na vás, či táto čokoládovo-kokosová torta poteší vaše chuťové poháriky počas sviatkov alebo inokedy počas roka. Verím, že príležitosť sa nájde. A dúfam, že spojenie kakaa, kokosu a čokolády si vás rovnako podmaní.

Zdobenie nie je moja silná stránka, vždy to radšej uhrám takto minimalisticky. Vy si tortu pokojne vyzdobte podľa fantázie, navrch si môžete urobiť čokoládovú ganache. Nadrobno nasekanú horkú čokoládu zalejem vriacou smotanou, nechám chvíľu postáť a rozmiešam dohladka. Na takúto tortu asi 100 g horkej čokolády a 100 ml smotany na šľahanie. (Ak je ganache príliš hustá, dolejte ešte trochu smotany.)

Zopár rád pri pečení torty som vám napísala aj v tomto recepte.

čokoládovo-kokosová torta

Korpus:

  • 6 vajec
  • 140 g krupicového cukru
  • 180 g polohrubej múky
  • 20 g kakaa (použila som čierne)
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku
  • 6 lyžíc teplej vody
  • 6 lyžíc oleja
  • tortová forma Ø 24 cm, maslo a múka na vymazanie a vysypanie

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g strúhaného kokosu

Čokoládový sirup:

  • 100 ml vody
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 PL kakaa

Upečieme si korpus:

Na korpus si vymažeme tortovú formu maslom a vysypeme múkou. Rúru zapneme na 180 st.C. 

Bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Znížime otáčky a po lyžiciach na striedačku pridávame teplú vodu a olej. Preosiatú múku a kakao spojíme s práškom do pečiva a vareškou vmiešame k žĺtkam. Bielky vyšľaháme dotuha a jemne vmiešame k zmesi.

Cesto vylejeme do formy a vytiahneme vyššie k bokom. Pečieme pri 180 st.C. 25 – 30 minút. 

Pripravíme si krém:

Na krém si vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Mixérom vymiešame mascarpone so smotanou na šľahanie na stredných otáčkach. Šľaháme krátko, asi 1-2 minúty, pozor na prešľahanie. Krém rozdelíme na dve polovice. K jednej časti zľahka primiešame roztopenú vychladenú bielu čokoládu a kokos. Dáme zachladiť do chladničky.

Čokoládový sirup:

Na čokoládový sirup si rozvaríme cukor vo vode. Do cukrovej vody pridáme kakao a minútku povaríme. Necháme vychladnúť.

Dokončenie torty:

Vychladený korpus rozrežeme na dva pláty. Každý plát potrieme čokoládovým sirupom a natrieme kokosovým krémom s bielou čokoládou. Tortu necháme dobre zachladiť. Potom ju celú obtrieme druhou polovicou krému z mascarpone a šľahačky. Znova necháme zachladiť aspoň 2 hodiny a môžeme podávať. 

Tip: tortu môžete obsypať strúhaným kokosom, poliať čokoládovou ganache, či ozdobiť kokosovými guľkami. 

Ak vyskúšate čokoládovo-kokosovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.