logo

Vanilková torta s ovocím

narodeninová torta so sviečkami

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Za posledné roky sa stalo nepísaným pravidlom, že na rodinné oslavy pečiem torty. Veľmi ma to baví. Skúšala som piecť rôzne korpusy, krémy a príchute. Čo ma vždy tešilo je, že ľudom moje torty chutia, no zároveň som chcela zefektívniť prípravu. Nie som žiadna zručná cukrárka a pri pokusoch, ktoré boli zároveň aj pečením “naostro” sa mi nie raz prihodil zrazený krém či zbitý korpus. Nehovoriac o zdobení, ktoré mi nikdy nešlo. Preto som si povedala, že musím dať dokopy recept, na ktorý sa môžem spoľahnúť po všetkých stránkach. Jednoduchá príprava, nenáročné dekorovanie a nech vyzerá dobre na reze. A ešte, nech sa aj dobre krája. Lebo toto všetko je pre mňa dôležité. A tak vznikla vanilková torta s ovocím. Ak potrebujete zrozumiteľný recept na chutnú tortu aj pre začiatočníkov, verím, že sa vám môj recept zapáči.

Maslový korpus je sám o sebe skvelý, preto si ho môžete z menšej dávky upiecť kedykoľvek, len tak. Navrch šľahačka a máte skvelý dezert ku káve.

Torta vyzerá skvele ako nahá alebo polonahá. Teda zvonku sa len zľahka zakryje krémom, prípadne sa krém natrie len na korpusy a boky ostanú holé. Navrch môžete pridať čerstvé ovocie, poliať čokoládou (dole nájdete aj recept na ganache), ale pristane jej aj minimalistická fasáda. Ja som svoju nezdobila a pridala len sviečky. Ako sa vám páči?

Hľadáte inú príchuť? Čo tak orechová torta, bezlepková mandľová so slaným karamelom alebo čokoládová s banánmi.

Moje tipy, aby sa vám vanilková torta s ovocím podarila:

  1. Korpusy pečiem štyri s priemerom 18 cm a už ich neprerezávam napoly. Ak treba, zhora korpusu trochu zrežem, aby bol úplne rovný. Na to mi skvele slúži strunový krájač (pílka na tortu).
  2. S priemerom 18 cm je torta je užšia a vyššia. Ak máte len veľkú tortovú formu (24 cm), upečte podľa receptu namiesto 4 malých korpusov dva veľké. Torta bude nižšia a širšia.
  3. Maslový korpus je narozdiel od mäkkej piškóty pevný. Pri pečení sa veľmi nevydúva. Torta s vďaka nemu dobre krája.
  4. Na krém stačí všetky suroviny pár minút vyšľahať dokopy, Krém je tuhý a dobre sa s nim pracuje. Odporúčam si ho pred plnením torty dať zachladiť.
  5. Ovocie do torty môžete použit čerstvé, mrazené (netreba rozmrazovať) alebo ho krátko s cukrom povariť na coulis.
  6. Na plnenie a zdobenie torty sa mi osvedčili stierky (ako na foto dole). Menšou zalomenou stierkou rozotieram krém na poschodia, väčšou stierkou uhladím boky torty. Opakujem to dookola dovtedy, kým to nevyzerá podľa predstáv.
  7. Vždy si trochu krému odložím, aj keď je torta už hotová. Ak sa stane malá nehoda, so špachtľou a zvyšným krémom sa to dá stále opraviť.
  8. Pri nahej torte však môžete celkom priznať okraje korpusov a boky už nenatierať krémom. Keď necháte z jednotlivých poschodí torty vykúkať kúsky čerstvého ovocia, bude torta vyzerať letne a fresh:)
  9. Prípravu torty si rozdeľte na dva dni. V jeden deň upečiete korpusy. Na druhý deň tortu naplníte. So servírovaním môžete počkať do ďalšieho dňa, ale môže sa krájať aj v deň prípravy.

Zabudla som na niečo? Aké sú vaše vychytávky pri domácom pečení torty? Podeľte sa o to dole v komentári. Samotný recept nájdete dole pod fotkami.

korpusy na tortu
korupsy na tortu, strunová pílka, pílka na tortu
Strunový krájač alebo pílka na tortu zapezpečí dokonale rovné rezy.
krém do torty, tvarohový krém
Zalomenou špachtľou sa krém dobre nanáša po vrstvách.
Veľkou špachtľou uhládzam boky torty.

Vanilková torta s ovocím

Spolu potrebujeme 4 korpusy s priemerom 18 cm.

Na 2 korpusy:

  • 220 g masla
  • 160 g cukru
  • 220 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL mlieka
  • pár kvapiek vanilkového extraktu (vyškrabané zrniečka z vanilky alebo vanilkový cukor)
  • trocha citrónovej kôry
  • 2 tortové formy s priemerom 18 cm (vymastiť maslom, vysypať múkou)

Vymiešame maslo s cukrom. Po jednom pridávame vajcia a vyšľaháme (môže sa zdať, že je to zrazené, ale to je v poriadku). Zľahka vmiešame preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Po lyžiciach pridáme mlieko, nakoniec vanilku a citrónovú kôru.

2 tortové formy s priemerom 18 cm si vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Cesto do foriem rovnomerne rozdelíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C približne 25 minút dozlata. Do korpusov pichneme špáradlom – ak je čisté, korpus je upečený.

Upečené korpusy necháme 5 minút postáť, opatrne vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Postup zopakujeme. Spolu tak na tortu máme 4 korpusy.

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g hladkého tvarohu
  • 350 ml smotany na šľahanie 33%
  • 100 g práškového cukru (alebo viac podľa chuti)
  • vanilkový extrakt (pár kvapiek)

+ 500 g ovocia

Všetky suroviny vyšľaháme na pevný krém. V mixéri to trvá asi 2-3 minúty. Krém odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Naplníme tortu:

Krém si rozdelíme na 5 častí. Na korpus rozotrieme jednu časť krému a navrstvíme ovocie. Postup opakujeme, kým použijeme všetky korpusy. Poslednú časť krému si ešte rozdelíme. Jeden diel rozorieme po bokoch torty. Tortu necháme dobre zachladiť a zvyšným krémom upravíme tortu podľa potreby.

Čokoládová ganache na tortu

Torta s priemerom 18 cm:

  • 75 g horkej čokolády
  • 60 g smotany na šľahanie
  • pár kvapiek rastlinného oleja

Šľahačku zohrejeme, kým zovrie. Zalejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť. Pridáme pár kvapiek oleja, premiešame a nalejeme na tortu. Lyžicou spustíme od okraja dole čokoládové stekance.

Na tortu s priemerom 24 cm potrebujeme 100 g čokolády a 80 g smotany na šľahanie.

torta so sviečkami
torta so sviečkami
vanilková torta s ovocím na reze
vanilková torta s ovocím na reze

Ak vyskúšate vanilkovú tortu s ovocím podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Vanilková torta s ovocím”

  1. Dobrý deň, prosím vás, keď chcem teda robiť tortu širšiu vo forme 24cm a chcem zároveň aby mala 3 až 4 korpusy, potrebujem všetky suroviny čo ste uviedli 2x? A to isté aj s plnkou, dat tam 1000g mascarpone? Trochu má totiž mätie, že píšete o torte zo 4 korpusov a recept na je na 2 korpusy.

    • Dobrý deň Mária, áno v recepte uvádzam, že spolu nám treba 4 korpusy, no pečiem ich po dva naraz, preto pre jednoduchšie váženie uvádzam množstvá na 2 korpusy – takto dávam do mixéra. Potom zopakujem ešte raz.
      Na tortu s priemerom 24 cm si suroviny na plnku zdvojnásobte. Na 4 korpusy s priemerom 24 cm budete potrebovať 4x 220 g masla,…
      Nech sa vám torta podarí:) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.