Zvyknem ju piecť na oslavy, väčšinou chutí všetkým, veď s obľúbenou kombináciou banánov a čokolády sa toho veľa pokaziť nedá. Tento rok som si ju pripravila k narodeninám a na moje prekvapenie mi ju na oslavu upiekla aj sestra. U nej bolo množstvo čokolády v plnke dvojnásobné, takže je len na vás, ako čokoládová bude vaša čokoládová torta s banánmi :)
Čokoládová torta s banánmi
Recept je na malú tortu – korpus som piekla vo forme s priemerom 18 cm. (Na klasickú veľkú tortu ∅24-26 cm suroviny zdvojnásobte.)
Ingrediencie
- 3 veľké vajcia
- 70 g trstinového cukru
- 90 g polohrubej bielej špaldovej múky
- 10 g kakaa (1 PL)
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 lyžice teplej vody
- 1-2 PL oleja
- 250 g mascarpone
- 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
- 250 ml smotany na šľahanie
- trochu cukru
- štipka vanilky
- 3 banány
Poleva: 40 g čokolády a kokosový olej alebo pár lyžíc šľahačkovej smotany
Postup
- Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 18 cm, vymastíme maslom, vysypeme múkou. Rúru zapneme na 180 st. C.
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme postupne 3 lyžice teplej vody a olej.
- Múku a kakao spojíme s práškom do pečiva, pridáme k vymiešaným žĺtkom.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a jemne zmiešame s cestom.
- Cesto vylejeme do formy a vytiahneme vyššie k bokom, aby nám v strede neprerástlo.
- Pečieme pri 180 st. C 30 minút.
- V mise spolu vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie dotuha. Čokoládu roztopíme nad parou, necháme vychladnúť a primiešame ku krému.
- Tortový korpus po vychladnutí rozkrojíme na tri časti. Každú časť potrieme džemom, navrstvíme banány, potom natrieme časť čokoládového krému a postup zopakujeme, kým uložíme všetky tri pláty. Zvyškom plnky natrieme boky a vrch torty.
- Tortu dáme dobre vychladiť do chladničky.
- Polevu môžete pripraviť dvoma spôsobmi :
- V miske nad parou roztopíme 1 ČL kokosového oleja, pridáme čokoládu a necháme roztopiť, tortu polejeme.
- ak chcete skôr krémovú polevu, roztopte čokoládu nad parou, odstavte z tepla a po lyžiciach pridávajte šľahačkovú smotanu, miešajte, kým vznikne krém, ktorým natrite vrch torty.
Moje tipy, aby sa torta podarila:
Torta od sestry mala väčšie rozmery, korpus s priemerom 28 cm, pričom upiekla osobitne tri pláty – každý z 3 vajec. Mne sa osvedčilo upiecť jeden korpus, ktorý rozkrojím, ale ak máte čas, môžete to urobiť aj osobitne.
ahoj :) môžem namiesto bielej špaldovej múky použiť klasickú múku, a ak áno, akú mi odporúčate?
Ahoj Nikola :) ano da sa pouzit aj klasicka psenicna muka, ja ju pouzivam malo, ale ak ju chces pouzit, polohruba je na korpusy a piskoty asi najvhodnejsia. nech sa podari;)
Skúšala som robiť kamarátke na narodeniny bola výborná
ďakujem za vyskúšanie Katka!
Dobry den. Podla vas bude dobre namiesto bananov aj s jahodami?
dobry den Ria, s jahodami som ju este neskusala, ale kombinacia cokolada – jahody je skvela sama o sebe, takze v torte to bude isto chutne! :)
Vyborna torticka, mala velkansky uspech :)
Ďakujem Linda za komentár, mám radosť, že torta zožala úspech :) Ela
Elkin recept opäť nesklamal. Hľadala som recept na svetlú tortovú piškótu,tak som len nepridala kakao. A opäť mi vyšiel nádherný korpus,paráda :-)
Výborný nápad, tiež to občas tak robím, tento recept je univerzálny :)
Tortu som robila už dvakrát a mala veľký úspech, všetkým chutila. Banánovú náplň som ešte osviežila malinami.
Evka teším sa že chutila! :) Ela