logo

Čokoládová torta s banánmi

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Zvyknem ju piecť na oslavy, väčšinou chutí všetkým, veď s obľúbenou kombináciou banánov a čokolády sa toho veľa pokaziť nedá. Tento rok som si ju pripravila k narodeninám a na moje prekvapenie mi ju na oslavu upiekla aj sestra. U nej bolo množstvo čokolády v plnke dvojnásobné, takže je len na vás, ako čokoládová bude vaša čokoládová torta s banánmi :)

Čokoládová torta s banánmi

Recept je na malú tortu – korpus som piekla vo forme s priemerom 18 cm. (Na klasickú veľkú tortu ∅24-26 cm suroviny zdvojnásobte.)

Ingrediencie

Korpus:
  • 3 veľké vajcia
  • 70 g trstinového cukru
  • 90 g polohrubej bielej špaldovej múky
  • 10 g kakaa (1 PL)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lyžice teplej vody
  • 1-2 PL oleja
Plnka:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • trochu cukru
  • štipka vanilky
    • 3 banány

Poleva: 40 g čokolády a kokosový olej alebo pár lyžíc šľahačkovej smotany

 Postup

  1. Pripravíme si formu na pečenie s priemerom 18 cm, vymastíme maslom, vysypeme múkou. Rúru zapneme na 180 st. C.
  2. Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme postupne 3 lyžice teplej vody a olej.
  3. Múku a kakao spojíme s práškom do pečiva, pridáme k vymiešaným žĺtkom.
  4. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha a jemne zmiešame s cestom.
  5. Cesto vylejeme do formy a vytiahneme vyššie k bokom, aby nám v strede neprerástlo.
  6. Pečieme pri 180 st. C 30 minút.
  7. V mise spolu vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie dotuha. Čokoládu roztopíme nad parou, necháme vychladnúť a primiešame ku krému.
  8. Tortový korpus po vychladnutí rozkrojíme na tri časti. Každú časť potrieme džemom, navrstvíme banány, potom natrieme časť čokoládového krému a postup zopakujeme, kým uložíme všetky tri pláty. Zvyškom plnky natrieme boky a vrch torty.
  9. Tortu dáme dobre vychladiť do chladničky.
  10. Polevu môžete pripraviť dvoma spôsobmi :
    1. V miske nad parou roztopíme 1 ČL kokosového oleja, pridáme čokoládu a necháme roztopiť, tortu polejeme.
    2. ak chcete skôr krémovú polevu, roztopte čokoládu nad parou, odstavte z tepla a po lyžiciach pridávajte šľahačkovú smotanu, miešajte, kým vznikne krém, ktorým natrite vrch torty.

Moje tipy, aby sa torta podarila:

– korpus upečte deň vopred, bude sa lepšie krájať,
– aby bola plnka tuhá, pred šľahaním šľahačky si dobre vychlaďte smotanu; misku aj metličky dajte na chvíľu do mrazničky,
– pre extra čokoládovú chuť je dobré použiť čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa a pokojne množstvo čokolády do plnky zdvojnásobte.

 

Torta od sestry mala väčšie rozmery, korpus s priemerom 28 cm, pričom upiekla osobitne tri pláty – každý z 3 vajec. Mne sa osvedčilo upiecť jeden korpus, ktorý rozkrojím, ale ak máte čas, môžete to urobiť aj osobitne.

Ak vyskúšate čokoládovú tortu s banánmi podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

4 thoughts on “Čokoládová torta s banánmi”

    • Ahoj Nikola :) ano da sa pouzit aj klasicka psenicna muka, ja ju pouzivam malo, ale ak ju chces pouzit, polohruba je na korpusy a piskoty asi najvhodnejsia. nech sa podari;)

    • dobry den Ria, s jahodami som ju este neskusala, ale kombinacia cokolada – jahody je skvela sama o sebe, takze v torte to bude isto chutne! :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.