Už dlhšie som chcela recept na jemný korpus odľahčený od klasickej múky a tony cukru, ktorý ale bude univerzálny pri plnení a stále dosť krehký. Moje cukrárske zručnosti si trénujem len príležitostne pri pečení tort na rodinné oslavy a tak sa mi väčšinou podarí skĺznuť do čokoládovej istoty…ale keď sa mi už omrzela čokoládová torta plnená čokoládovým krémom a poliata čokoládou, napadla mi …orechová torta! :D Na orechové torty je u nás síce odborníčka moja staršia sestra, ktorej poctivé orechové korpusy plnené maslovým krémom nenechajú chladnými ani zarytých vyznávačov hesla „najlepší dezert je aj tak klobása!“, tak som jej klasiku ponechala a skúsila svoju verziu.
Pre bezlepkovú variantu vymeňte špaldovú múku v recepte za mandľovú.
Orechová torta:
Korpus Ø 24 cm :
/nižšie máte prerátané aj väčšie alebo menšie korpusy/
- 5 vajec
- 80 g trstinového cukru
- 60 g mletých orechov
- 40 g bielej špaldovej múky
- 20 g pohánkovej múky
- 5 PL oleja
- 1 ČL vínneho kameňa
- štipka soli
Ako na korpus:
Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha. Po lyžiciach pridávame trstinový cukor a mixujeme na vysokých obrátkach celkom dotuha, cca 5 minút. Do tuhých bielkov jemne vmiešame striedavo žĺtko a 1 PL oleja, postupne mleté orechy a preosiatu múku s vínnym kameňom. Pečieme pri 180 °C cca 35-40 minút.
Na krém potrebujeme:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 ml mascarpone
- 150 g jemného tvarohu
- trstinový cukor podľa chuti
- džem na potretie korpusu (lesné ovocie, malinový,…)
- mandľové lupienky na ozdobu
V mise vyšľaháme spolu smotanu na šľahanie s mascarpone tvarohom a cukrom dotuha. Korpus rozrežeme, natrieme tmavým džemom a polovicou plnky. Prikryjeme druhou polovicou, znova natrieme džemom, zvyšnú plnku natrieme navrchu a po bokoch, ozdobíme mandľami a dáme stuhnúť.
Tu som vám prerátala množstvo surovín na väčšie alebo menšie korpusy, ak by ste piekli viac poschodí. Množstvo plnky si podľa toho prispôsobte:
– forma s Ø 26-28 cm: 6 vajec, 95 g cukru, 75 g mletých orechov, 50 mg bielej špaldovej múky, 25 g pohánkovej múky, 6 PL oleja, 1 a 1/4 ČL vínneho kameňa, štipka soli.
– forma s Ø 21-22 cm: 4 vajcia, 65 g cukru, 50 g mletých orechov, 30 g bielej špaldovej múky, 16 g pohánkovej múky, 4 PL oleja, 3/4 ČL vínneho kameňa, štipka soli
– forma s Ø 18-20 cm: 3 vajcia, 50 g cukru, 35 g mletých orechov, 25 g bielej špaldovej múky, 12 g pohánkovej múky, 3 PL oleja, 1/2 ČL vínneho kameňa, štipka soli
Ak vyskúšate orechovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Recept je vyborný, konečne mi vyšiel nádherný, nadýchaný a hlavne úplne rovný tortový korpus. Môžem len odporučať :-)
Ahoj Miri, ďakujem za vyskúšanie a som rada, že korpus ti tak super vyšiel :)