logo

Orechová torta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Už dlhšie som chcela recept na jemný korpus odľahčený od klasickej múky a tony cukru, ktorý ale bude univerzálny pri plnení a stále dosť krehký. Moje cukrárske zručnosti si trénujem len príležitostne pri pečení tort na rodinné oslavy a tak sa mi väčšinou podarí skĺznuť do čokoládovej istoty…ale keď sa mi už omrzela čokoládová torta plnená čokoládovým krémom a poliata čokoládou, napadla mi …orechová torta! :D Na orechové torty je u nás síce odborníčka moja staršia sestra, ktorej poctivé orechové korpusy plnené maslovým krémom nenechajú chladnými ani zarytých vyznávačov hesla “najlepší dezert je aj tak klobása!”, tak som jej klasiku ponechala a skúsila svoju verziu.

Pre bezlepkovú variantu vymeňte špaldovú múku v recepte za mandľovú.

Orechová torta:


Korpus Ø 24 cm :

/nižšie máte prerátané aj väčšie alebo menšie korpusy/

  • 5 vajec
  • 80 g trstinového cukru
  • 60 g mletých orechov
  • 40 g bielej špaldovej múky
  • 20 g pohánkovej múky
  • 5 PL oleja
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli

Ako na korpus:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha. Po lyžiciach pridávame trstinový cukor a mixujeme na vysokých obrátkach celkom dotuha, cca 5 minút. Do tuhých bielkov jemne vmiešame striedavo žĺtko a 1 PL oleja, postupne mleté orechy a preosiatu múku s vínnym kameňom. Pečieme pri 180 °C  cca 35-40 minút.

Na krém potrebujeme:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 250 ml mascarpone
  • 150 g jemného tvarohu
  • trstinový cukor podľa chuti
  • džem na potretie korpusu (lesné ovocie, malinový,…)
  • mandľové lupienky na ozdobu

V mise vyšľaháme spolu smotanu na šľahanie s mascarpone tvarohom a cukrom dotuha. Korpus rozrežeme, natrieme tmavým džemom a polovicou plnky. Prikryjeme druhou polovicou, znova natrieme džemom, zvyšnú plnku natrieme navrchu a po bokoch, ozdobíme mandľami a dáme stuhnúť.

Tu som vám prerátala množstvo surovín na väčšie alebo menšie korpusy, ak by ste piekli viac poschodí. Množstvo plnky si podľa toho prispôsobte:

– forma s Ø 26-28 cm: 6 vajec, 95 g cukru, 75 g mletých orechov, 50 mg bielej špaldovej múky, 25 g pohánkovej múky, 6 PL oleja, 1 a 1/4 ČL vínneho kameňa, štipka soli.

– forma s Ø 21-22 cm: 4 vajcia, 65 g cukru, 50 g mletých orechov, 30 g bielej špaldovej múky, 16 g pohánkovej múky, 4 PL oleja, 3/4 ČL vínneho kameňa, štipka soli

– forma s Ø 18-20 cm: 3 vajcia, 50 g cukru, 35 g mletých orechov, 25 g bielej špaldovej múky, 12 g pohánkovej múky, 3 PL oleja, 1/2 ČL vínneho kameňa, štipka soli

Ak vyskúšate orechovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.