logo

Zemiakové lokše

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jedna z mnohých a pestrých chutí domova. Zemiakové lokše sa u nás vždy robili na platni. Sedeli sme pri stole, mamka piekla lokše a ako sme jedli, nestíhala dokladať. Mne sa tento obraz teraz vracia, keď robím lokše mojim trom chlapom. Ale ja mám na to takú fintu. Ku stolu ich volám, až keď už mám pár lokší upečených.

Lokše sa u nás teda jedávali počas celého roka. Veľmi mi chutia aj k pečenej kačke s kapustou. No hocikedy ich urobím len tak. Ak sa mi náhodou zvýši trochu varených zemiakov, robím lokše aj z nich. Do cesta väčšinou pridám jedno vajce, no niekto nedáva vôbec. A inak, z tohto lokšového cesta sa dajú urobiť aj parádne pečené zemiakové pirohy. Naplniť sa môžu lekvárom či kyslou kapustou. Potom už len upiecť ich v rúre dozlata. No ale som si narobila chute!

Ako pripraviť chutné domáce lokše?

  • Zemiaky na lokše uvaríme v predstihu, musia byť celkom vychladené. Môžu sa uvariť aj deň vopred.
  • Ak sa nám zvýšili už uvarené zemiaky napr. z obeda, dajú sa tiež použiť na cesto do lokší.
  • Vajíčko do cesta môžeme použiť, ale nie je to nevyhnutné. Ja váčšinou jedno dám.
  • Cesto na lokše časom redne a začína sa viac lepiť. Spracujeme ho rýchlo, ak treba, postupne ešte pridáme trochu múky.
  • Lokše môžeme piecť na suchej nepriľnavej panvici alebo na liatinovej platni.

Zemiakové lokše

  • 750 uvarených ošúpaných zemiakov
  • 1 vajce
  • hladká múka podľa potreby (použila som cca 200 g)
  • soľ

– z tohto množstva som urobila 11 lokší

Zemiaky si uvaríme v šupke, necháme celkom vychladnúť. Ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme vajce, soľ a postupne prisypávame múku. Cesto má byť pružné, poddajné, nie veľmi lepivé. Z cesta odoberáme kúsky a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pečieme na suchej panvici na strednom ohni z oboch strán. Ideálne je, keď sa lokše na panvici nafukujú. Po opečení potrieme maslom a držíme v teple, kým urobíme všetky lokše.

Ak vyskúšate zemiakové lokše podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.