logo

Pulled pork – trhané bravčové mäso

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na trhané bravčové mäso som pozerala z rešpektom, vždy som ho jedla len vonku. A ono to vôbec nie je ťažké. Základom je pekný kus mäsa, buď guľaté pliecko, alebo kúsok krkovičky. Našla som veľa receptov, ktoré sa líšili v marináde aj v tom, či sa mäso vopred opieklo alebo nie. Rovnako sa dá pulled pork pripraviť na grile, v rúre, alebo v pomalom hrnci. Išla som na to teda najjednoduchšie, aby som s tým mala čo najmenej roboty. 

Keďže v mojej novej parnej rúre je zabudovaná teplotná sonda, chcela som vyskúšať, ako funguje v praxi. Mäso som napacovala, nechala odležať cez noc v chladničke a ráno dala piecť do rúry. Pieklo sa 6 hodín a pustilo do alobalu dosť šťavy. Tak som si myslela, že asi ostalo tvrdé. Keď som ho však natrhala a zmiešala s tou šťavou, úžasne sa rozplývalo na jazyku. Bolo fakt mäkkučké. Syn sníval o hamburgeroch, tak som hotové mäsko naplnila do žemlí so šalátom, cibuľou a mrkvou. A naše dieťa zjedlo celý burger! :D Aj nám veľmi chutilo. Už ste pripravovali pulled pork doma? Máte naňho nejaké finty? 

Pulled pork – trhané bravčové mäso

  • 1,5 kg guľatého bravčového pleca
  • horčica (klasická alebo dijonská)

Koreniaca grilovacia zmes (aj do zásoby):

  • 2 PL červenej papriky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL soli
  • voliteľné:
    • 1 ČL údenej papriky
    • 1 ČL sušenej cibule
    • 1/2 ČL sušeného cesnaku

Bravčové plece potrieme horčicou. V mise zmiešame ingrediencie na koreniacu zmes. Potrieme ňou celé mäso. Zvyšné korenie odložíme do nádobky, využijeme ho napríklad na grilovanie. 

Namarinované mäso zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke cez noc, alebo 24 hodín.
Rúru si zapneme na 120°C. Mäso vyberieme z fólie a zabalíme do alobalu. Vložíme do nádoby na pečenie. Ak je súčasťou rúry teplotná sonda, zapichneme ju do mäsa a nastavíme na 90°C. Mäso pečieme, kým dosiahne túto vnútornú teplotu. Mne to pri 1,5 kg mäse trvalo asi 6 hodín. Ak sondu nemáte, použite kuchynský teplomer. 

Keď je mäso hotové, vyberieme ho z alobalu, otočíme a vidličkou natrháme na kúsky. Mäso sa nasiakne šťavou a bude príjemne mäkké. Podávame v žemli, či placke so zeleninou.

Ak vyskúšate trhané bravčové mäso podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela 

2 thoughts on “Pulled pork – trhané bravčové mäso”

  1. Dobrý večer. Chcem sa opýtať, aký ste nakoniec zvolili ohrev rúry 120*C /6 hodín ale nevyčítala som, či parná alebo klasika. Ďakujem

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.