logo

Oblíž prst

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak mám na niektorý zákusok z detstva výsostne sladké spomienky, potom je to jednoznačne oblíž prst. A doslova :) Pripravoval sa na špeciálne udalosti a zakaždým, keď už sa chladil v chladničke, som túžobne odratávala hodiny, kedy sa z neho bude dať krájať. Doma sa pieklo takmer každý víkend. Väčšinou to ale boli kysnuté koláče či bábovka. Krémové zákusky boli určené na výnimočné chvíle. Oblíž prst mal u mňa spomedzi týchto zákuskov prvenstvo. Bolo to preto, že okrem maslového krému mal navrchu ešte ten snehový. Nad parou vyšľahané bielky s cukrom dochutené citrónovou šťavou mi na zachladenom zákusku chutili ako zmrzlina :)

Keď som ho pripravila teraz po rokoch, vrátil ma do detstva. Som však už zvyknutá na menej sladké chute a aj preto som ho piekla trochu s obavami a výčitkami. Prosím, vy to nerobte. Normálne si to užite, aj tú kopu cukru, aj žĺtkový krém s maslom, je to dobrota. Cukru som uberala len trošíčku, hlavne v snehovom kréme je potrebný, aby držal bielky.

A čo vy a oblíž prst? Máte naňho z detstva nejaké spomienky? Alebo ste o takom zákusku ešte nepočuli? Určite mi napíšte dole do komentára, som zvedavá.

Recept na oblíž prst

Cesto:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

+ džem na potretie upečenej piškóty

Žĺtkový krém:

  • 1/2 litra mlieka
  • 4 PL hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru

Snehový krém:

  • 5 bielkov
  • 250 g krupicového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • horká čokoláda na postrúhanie

Postup:

Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame so studenou vodou. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme k vymiešaným žĺtkam. Vmiešame preosiatú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech 30×40 cm. Pečieme na 170 st. C 10-12 minút, kým sa oddeľujú okraje.

Žĺtkový krém: V mlieku dobre rozmiešame múku, žĺtky a vanilkový cukor. Uvaríme na hustú kašu. Necháme celkom vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a pridáme k vychladnutej kaši. Piškótu potrieme džemom a natrieme krém.

Snehový krém: Nad parou vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Pridáme šťavu z citróna. Natrieme na zákusok. Navrch postrúhame čokoládu a necháme v chladničke dobre zachladiť.

Ak vyskúšate oblíž prst podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Máte radi klasické recepty? Vyskúšajte aj tieto chutné venčeky.

10 thoughts on “Oblíž prst”

  1. Tento koláčik mi pripomenul moju babičku. Ona ho pekávala na rodinné oslavy a mne hrozne chutil. Ja som ho zatiaľ ešte nepiekla tak rada vyskúšam tento receptík.
    Ďakujem :-)

  2. Dobrý deň,
    rada by som tento zákusok upiekla na narodeninovú oslavu. Aký džem by sa asi najviac hodil na piškótu?

    Vopred ďakujem :)

    • Dobrý deň Erika, väčšina džemov sa hodí, pokojne podľa chuti. Zákusok je dosť sladký, tak kyslejší džem bude príjemným kontrastom, napr. ríbezľový. Nech sa podarí :) Ela

  3. Tento koláčik je srdcovka, najobľúbenejší koláčik môjho detstva a normálne rozmýšľam že ho upečiem ( a to som pôvodne prišla po recept na pizzu ) už som ho nemala veeeeeľmi dlho, ale keďže sa u nás moc sladké zákusky nejedia, tak neviem kto ho zje… ale máte úžasné recepty aj popisy sú veľmi milé a chlebík pšenično-ražný je asi najlepší recept na kváskový chlebík, iný už ani nepečiem, manžel sa ma vždy hneď rozkrojení upečeného spýta kedy bude ďalší, že sa rýchlo zje

  4. Ahoj Ela. Veru, aj ja som ho milovala ako dieťa a milujem ho aj teraz. Čo sa týka pečenia, neznášam ho piecť. Kvôli vrstve z bielkov. Pravidelne mi vyjde až na 3.x. vždy sa mi ten sneh proste zdrcne. A ja nechápem prečo. Ja by som ocenila presnejšie popisky, ako uvádzas trebárs pri minipavlovkach- trebárs na 1bielko 40 alebo 50g… Veľmi podľa mňa záleží či sú bielka z S alebo M vajec. Ja som si to s nimi odrpela, odhresila (bohužiaľ, ale je to tak) a vyjde to, ak sú vajcia M a dávam 50g. Dávam 4bielky a 200g kr.cukru. to len rada aj pre ostatných, ak by to náhodou niekto čítal a bol podobný smoliar inak , vo väčšine receptov je vyšľaháme bielka s cukrom v kúpeli… Myslíš že ich tam dáš s cukrom a slahas, alebo najskôr pomimo vyšľahás bielky a potom pridávas cukor? No, rozpísal som sa, ale čo už, je to srdcovka. Na záver dodám, že pokiaľ viem, v origináli džem rozhodne nie je, ale tiež mám preň slabosť, skúsim niekedy podľa teba. Ďakujem za recept a pekný víkend

    • Ahoj Veronika, ďakujem za tvoje postrehy. Mrzí ma, že ti sneh nie vždy vychádza. Rada by som dala nejaké detailné rady, ale nie som cukrár a tiež idem skôr systémom pokus – omyl :)) Na oblížprst šľahám bielka nad parou spolu s cukrom. Pri šľahaní snehu z bielkov sa mi osvedčil krupicový cukor, je jemnejší a rovnomerne sa rozpustí. Väčšinou mi to vychádza tak, že na 1 bielko tých 50 g cukru je ok, ale ako píšeš, asi záleží aká je veľkosť vajíčka.
      Pozdravujem, pekné dni a pevný sneh prajem :) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.