Ak mám na niektorý zákusok z detstva výsostne sladké spomienky, potom je to jednoznačne oblíž prst. A doslova :) Pripravoval sa na špeciálne udalosti a zakaždým, keď už sa chladil v chladničke, som túžobne odratávala hodiny, kedy sa z neho bude dať krájať. Doma sa pieklo takmer každý víkend. Väčšinou to ale boli kysnuté koláče či bábovka. Krémové zákusky boli určené na výnimočné chvíle. Oblíž prst mal u mňa spomedzi týchto zákuskov prvenstvo. Bolo to preto, že okrem maslového krému mal navrchu ešte ten snehový. Nad parou vyšľahané bielky s cukrom dochutené citrónovou šťavou mi na zachladenom zákusku chutili ako zmrzlina :)
Keď som ho pripravila teraz po rokoch, vrátil ma do detstva. Som však už zvyknutá na menej sladké chute a aj preto som ho piekla trochu s obavami a výčitkami. Prosím, vy to nerobte. Normálne si to užite, aj tú kopu cukru, aj žĺtkový krém s maslom, je to dobrota. Cukru som uberala len trošíčku, hlavne v snehovom kréme je potrebný, aby držal bielky.
A čo vy a oblíž prst? Máte naňho z detstva nejaké spomienky? Alebo ste o takom zákusku ešte nepočuli? Určite mi napíšte dole do komentára, som zvedavá.

Recept na oblíž prst
Cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc studenej vody
- 100 g krupicového cukru
- 160 g polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
+ džem na potretie upečenej piškóty
Žĺtkový krém:
- 1/2 litra mlieka
- 4 PL hladkej múky
- 5 žĺtkov
- 1 vanilkový cukor
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
Snehový krém:
- 5 bielkov
- 250 g krupicového cukru
- šťava z 1 citróna
- horká čokoláda na postrúhanie
Postup:
Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame so studenou vodou. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme k vymiešaným žĺtkam. Vmiešame preosiatú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech 30×40 cm. Pečieme na 170 st. C 10-12 minút, kým sa oddeľujú okraje.
Žĺtkový krém: V mlieku dobre rozmiešame múku, žĺtky a vanilkový cukor. Uvaríme na hustú kašu. Necháme celkom vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a pridáme k vychladnutej kaši. Piškótu potrieme džemom a natrieme krém.
Snehový krém: Nad parou vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Pridáme šťavu z citróna. Natrieme na zákusok. Navrch postrúhame čokoládu a necháme v chladničke dobre zachladiť.
Ak vyskúšate oblíž prst podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

Máte radi klasické recepty? Vyskúšajte aj tieto chutné venčeky.
Tento koláčik mi pripomenul moju babičku. Ona ho pekávala na rodinné oslavy a mne hrozne chutil. Ja som ho zatiaľ ešte nepiekla tak rada vyskúšam tento receptík.
Ďakujem :-)
budem sa tešiť Monika :)
Dobrý deň,
rada by som tento zákusok upiekla na narodeninovú oslavu. Aký džem by sa asi najviac hodil na piškótu?
Vopred ďakujem :)
Dobrý deň Erika, väčšina džemov sa hodí, pokojne podľa chuti. Zákusok je dosť sladký, tak kyslejší džem bude príjemným kontrastom, napr. ríbezľový. Nech sa podarí :) Ela
Tento koláčik je srdcovka, najobľúbenejší koláčik môjho detstva a normálne rozmýšľam že ho upečiem ( a to som pôvodne prišla po recept na pizzu ) už som ho nemala veeeeeľmi dlho, ale keďže sa u nás moc sladké zákusky nejedia, tak neviem kto ho zje… ale máte úžasné recepty aj popisy sú veľmi milé a chlebík pšenično-ražný je asi najlepší recept na kváskový chlebík, iný už ani nepečiem, manžel sa ma vždy hneď rozkrojení upečeného spýta kedy bude ďalší, že sa rýchlo zje
ďakujem za milý komentár Monika a teším sa, že sa vám recepty páčia :) Všetko dobré! Ela