logo

Oblíž prst

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak mám na niektorý zákusok z detstva výsostne sladké spomienky, potom je to jednoznačne oblíž prst. A doslova :) Pripravoval sa na špeciálne udalosti a zakaždým, keď už sa chladil v chladničke, som túžobne odratávala hodiny, kedy sa z neho bude dať krájať. Doma sa pieklo takmer každý víkend. Väčšinou to ale boli kysnuté koláče či bábovka. Krémové zákusky boli určené na výnimočné chvíle. Oblíž prst mal u mňa spomedzi týchto zákuskov prvenstvo. Bolo to preto, že okrem maslového krému mal navrchu ešte ten snehový. Nad parou vyšľahané bielky s cukrom dochutené citrónovou šťavou mi na zachladenom zákusku chutili ako zmrzlina :)

Keď som ho pripravila teraz po rokoch, vrátil ma do detstva. Som však už zvyknutá na menej sladké chute a aj preto som ho piekla trochu s obavami a výčitkami. Prosím, vy to nerobte. Normálne si to užite, aj tú kopu cukru, aj žĺtkový krém s maslom, je to dobrota. Cukru som uberala len trošíčku, hlavne v snehovom kréme je potrebný, aby držal bielky.

A čo vy a oblíž prst? Máte naňho z detstva nejaké spomienky? Alebo ste o takom zákusku ešte nepočuli? Určite mi napíšte dole do komentára, som zvedavá.

Recept na oblíž prst

Cesto:

  • 5 vajec
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 160 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

+ džem na potretie upečenej piškóty

Žĺtkový krém:

  • 1/2 litra mlieka
  • 4 PL hladkej múky
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru

Snehový krém:

  • 5 bielkov
  • 250 g krupicového cukru
  • šťava z 1 citróna
  • horká čokoláda na postrúhanie

Postup:

Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame so studenou vodou. Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Pridáme k vymiešaným žĺtkam. Vmiešame preosiatú múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech 30×40 cm. Pečieme na 170 st. C 10-12 minút, kým sa oddeľujú okraje.

Žĺtkový krém: V mlieku dobre rozmiešame múku, žĺtky a vanilkový cukor. Uvaríme na hustú kašu. Necháme celkom vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a pridáme k vychladnutej kaši. Piškótu potrieme džemom a natrieme krém.

Snehový krém: Nad parou vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a cukru. Pridáme šťavu z citróna. Natrieme na zákusok. Navrch postrúhame čokoládu a necháme v chladničke dobre zachladiť.

Ak vyskúšate oblíž prst podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Máte radi klasické recepty? Vyskúšajte aj tieto chutné venčeky.

2 thoughts on “Oblíž prst”

  1. Tento koláčik mi pripomenul moju babičku. Ona ho pekávala na rodinné oslavy a mne hrozne chutil. Ja som ho zatiaľ ešte nepiekla tak rada vyskúšam tento receptík.
    Ďakujem :-)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.