logo

Vegan univerzálne kváskové cesto na koláče

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pri sladkom pečení si často uvedomujem, že piecť bez vajec, mlieka, či masla je pre mňa výzva. Našťastie pri kysnutom ceste sú to suroviny, ktoré výsledok neovplyvnia až tak výrazne. Toto vegan univerzálne kváskové cesto na koláče som testovala niekoľkokrát a zožalo úspech u vegánov a kamošiek s potravinovými intoleranciami. A tak sa chcem o recept podeliť aj s vami.


Moje postrehy k receptu:

V recepte používam namiesto vajíčka jablkové pyré. Dávam ho na zjemnenie cesta. Najčastejšie používam moje zavárané jablkové maslo, čo je vlastne hustý jablkový džem. Môžete však použiť aj detskú výživu. Ak nemáte poruke, dá sa aj vynechať, potom bude treba trošku viac tekutiny.

Ak pečiete s kváskom, viete, že čas tu má svoje dôležité miesto. Dobre vykysnuté a poctivo vymiesené cesto sú hlavným kľúčom k perfektnému výsledku. To, že v ceste vynecháme mlieko a vajce nie je až také podstatné. Ak ste na ich chuť zvyknutí, môžete cítiť malý rozdiel. Každopádne, toto vegan univerzálne kváskové cesto na koláče sa hodí na všetky klasické recepty od buchiet, cez osie hniezda, plnené šatôčky atď.

Chcete z neho upiecť vianočku či lúpačky? Tie potrebujú trochu menej tekutiny, preto môžete ubrať 30-40 ml rastlinného mlieka a cesto zamieste hustejšie. Namiesto rastlinného oleja môžete použiť aj rastlinné maslo.

Alebo si upečte môj obľúbený čokoládový veniec, ktorý skvelo chutí aj vo vegan verzii, recept nájdete dole.

Pre viac kváskových receptov na chlieb, pizzu, či žemličky pozrite sekciu Pečivo.

Vegan univerzálne kváskové cesto na koláče

Kváskové cesto:

  • 200g rozkvasu (1 PL materského kvásku, 100g hladkej múky, 100g vody)
  • po rozkvasení pridať:
  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 260 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžica jablkového pyré
  • 3 PL cukru
  • 0,5 dcl oleja
  • 1/2 ČL soli

Náplň na vegan čokoládový veniec:

  • 125 g vegánskeho masla (napr. alsan)
  • 6 PL kakaa
  • 6 PL práškového cukru
Rozkvas si pripravíme 6-9 hodín vopred. Necháme ho aspoň zdvojnásobiť objem. Keď je rozkvas hotový, v mise zmiešame všetky suroviny a mixérom alebo ručne vymiesime tuhšie hladké cesto. Trvá to približne 15 minút.
Cesto necháme kysnúť buď pri izbovej teplote 3-5 hodín (v závislosti od teploty/ročného obdobia) alebo v chladničke 12 hodín.
Takto vykysnuté cesto stačí prehniesť a tvarovať podľa chuti. Hodí sa na buchty, osie hniezda, batôžky, záviny…

Vegan čokoládový veniec:

Po vykysnutí cesto prehnetieme a rozvaľkáme na obdĺžnik.
Zmäknuté vegánske maslo zmiešame s kakaom a cukrom a natrieme na celú plochu cesta.
Tesne zrolujeme a pozdĺžne rozkrojíme tak, že na jednom konci ostane cesto spojené. Oba chvosty cesta prepletieme cez seba rezom hore a zatočíme do venca.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme a necháme podkysnúť 1-2 hodiny (podľa izbovej teploty).
Pečieme vo dobre  vyhriatej rúre na 180 st. C cca 40 min. (podľa skúseností s rúrou).
Necháme vychladnúť a nakrájame.
Ak vyskúšate vegan univerzálne kváskové cesto na koláče podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

P.S.: Už ma sledujete na instagrame? Nájdete tam viac z mojich každodenných kuchynských inšpirácií.

2 thoughts on “Vegan univerzálne kváskové cesto na koláče”

  1. Ahoj Eli,
    my sme si už písali, keď som sa v rámci klasického kváskového cesta pýtala, či môžem vynechať vajce. Toto vegánske cesto milujem a milujem ho miesiť, má úžasnú (v najlepšom zmysle slova) „gumovú“ konzistenciu a vynikajúco sa s ním pracuje. Aj môj 7r syn si ho rád vezme na ruky a nosí ho po dome :D Vraj je „príjemnučké“ a nesmrdí z neho vajko.
    Mne sa sem osvedčilo ovsené mlieko kvôli jeho hustote a chuti a robím s ním aj rozkvas. Pyré väčšinou nemám, ale cesto je jemnunké aj bez neho. Najradšej z neho robím záviny, práve sa napchávame višňovomakovým variantom :)) Včera sa mi stala vtipná vec, robila som päť vecí naraz, vybaľovala tašky, robila cesto na chlieb aj tento závin, riešila rozbité synkove koleno a zabudla som dať do tohto cesta olej. Keď som si spomenula, cesto už vymiesené dobrú hodinu spalo v chladničke. (V týchto teplotách nedokážem odhadnúť časy na kysnutie pri izbovej teplote, mám lepšiu skúsenosť s chladným kysnutím). Tak som milé cesto vytiahla, zapracovala do neho olej a znovu vymiesila. Najprv to vyzeralo, ze olej sa tam už nevpije, ale potom podľahol :)). A vieš čo? To je dajaký zlepšovák! :D. Cesto je nadýchané a jemné ako nikdy! Možno to tak budem robievať :DD
    Čo sa mi v týchto bezmliečnych, (bezmaslových) a bezvaječných variantoch moc nedarí, sú bublaniny…resp všeobecne ovocné letné koláče s piškótovým cestom. S Herou a bez vajíčiek zatiaľ žiadna sláva a vãčšinou to zachraňuje iba to, že ovocia je dvakrát viac než cesta, tak je to chutné aj tak. Keď dačo vymyslíš, bola by som veľmi vďačná.
    Krásne leto v srdci i hrnci!

    • Ahoj Magdi! Ďakujem krásne za tvoju spätnú väzbu a teším sa, ako dobre sa ti s cestom pracuje. Inak mne sa stalo s tým sladkým cestom niečo podobné, ale nemala som olej a zapracovávala som roztopené maslo. Tiež so super výsledkom :))
      Tie potravinové obmedzenia nie sú veľmi príjemné, piecť bublaninu bez vajec je teda riadna výzva. Až by som to skúšala s dobrým výsledkom, určite sa podelím :)
      Ďakujem pekne a aj tebe krásne leto ;)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.