logo

Polievka Minestrone

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na niektoré recepty je ľahké dať recept :) Napríklad taká Pavlova. Bielka s cukrom sú v konkrétnom pomere, nič nové okrem príchutí tu nevymyslíš. A potom sú recepty, kde improvizácia chutí. Trošku toho, alebo aj toho, toto nahradiť tým a vo výsledku máš stále niečo nové a pritom rovnako chutné. Aj preto mi dlho trvalo pridať sem recept na takú jednoduchú záležitosť, akou je polievka Minestrone. Aký je vlastne ten správny postup? Ktorá verzia chutí najlepšie? Nebudem filozofovať. Mám tušenie, že najviac vám bude chutiť tá, ktorú si pripravíte presne podľa svojej chuti. Lebo presne o tom minestrone je. Od jari do zimy môžete striedať jej ľahšie zeleninové aj sýte strukovinové variácie.

U nás je obľúbená tá s paradajkovým základom, do ktorej pridám zeleninu, čo chladnička dala. Preto aj tento recept berte s rezervou a pokojne sa nechajte viesť svojimi domácimi zásobami. V tejto polievke mám veľmi rada aj fazuľu či cícer, doma však bola len šošovica a prišla vhod. Je to ten typ polievky, ku ktorej keď si dáte krajec chleba či domácu placku, zasýti vás aj bez druhého jedla. Zeleniny dajte koľko máte radi a navarte jej celý hrniec, skvele chutí aj na druhý deň. Rátajte s tým, že všetko, čo ste do nej dali, vpije tekutinu a tak bude na druhý či tretí deň ešte hustejšia.

Polievka Minestrone

/8 porcií/

  • 1 cibuľa
  • trochu póru
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 3 mrkvy
  • 2 stonky stokového zeleru
  • 1/2 cukety
  • 2 hrste červenej šošovice (alebo vareného cíceru, fazule z konzervy,…)
  • hrsť cestovín
  • 1 plechovka paradajok v konzerve
  • 400 ml paradajkového pyré
  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ, čierne korenie
  • bazalka, oregano,…
  • olivový olej

V hrnci zohrejeme olivový olej a osmahneme cibuľu. Pridáme pór, cesnak a po chvíli nadrobno nakrájanú mrkvu a zeler. Podľa chuti pridáme trochu bazalky, oregana, čierneho korenia a zalejeme paradajkami v konzerve, pyré a vývarom alebo vodou. Necháme zovrieť, dochutíme soľou a varíme 20 minút. Pridáme strukovinu, aby sa uvarila, ku koncu aj hrsť cestovín, a nakoniec nadrobno nakrájanú cuketu, ktorá ostane trochu chrumkavá. Podávame s bagetou či plackou. Polievka je výborná aj na druhý či tretí deň. Zelenina s cestovinou a strukovinou však do seba nasaje dosť vody, tak rátajte, že vám potom zhustne.

Ak vyskúšate polievku minestrone podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.