logo

Mini Pavlova

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V posledných týždňoch som testovala kváskovú vianočku, do ktorej som kvôli jemnosti cesta pridávala len žĺtky. Ale čo s toľkými zvyšnými bielkami? Preto tento recept. Už som to písala v recepte na klasickú Pavlovu, ale naozaj nepoznám dezert, ktorý by bol tak jednoduchý ingredienciami a tak efektný pri podávaní. Stretla som sa ale viackrát s názorom, že Pavlova vás odstrašuje, a že je určite zložitá na prípravu. Preto som spísala zopár rád, aby sa vám Pavlova podarila podľa predstáv. Ak ste ju ešte neskúšali, vyskúšajte ju podľa mňa a napíšte mi dole do komentára, ako sa vám recept páčil.

Okrem receptu, ktorý nájdete nižšie, som napísala moje postrehy, ktoré vám pomôžu, ak Pavlovu pečiete prvýkrát.

Tipy, aby sa mini Pavlova podarila

  1. Sneh na Pavlovu musí byť vyšľahaný dokonale, to znamená žiadne zrnko cukru. Šľahajte sneh dovtedy, kým pod prstami cítite iba hladký krém. Mne to v robote trvá asi 7-8 minút na najvyšších otáčkach.
  2. Aby sneh dobre držal, na 1 bielko použite 50 g cukru. Z 1 bielka dostanete asi 2 mini Pavlovky, takto si viete jednoducho vypočítať počet porcií.
  3. Rúru si predhrejte vopred.
  4. Hotový sneh hneď naplňte do cukrárskeho vrecka a naneste na plech s papierom na pečenie. Ak necháte vyšľahaný sneh stáť dlhšie ako pár minút, začne sa zase roztápať a Pavlovky stratia pri pečení tvar.
  5. Sneh sa pro pečení trošku roztiahne, preto urobte mini Pavlovky užšie a vyššie.
  6. Ako zistíte, či sú Pavlovky už upečené? Dĺžku pečenia uvádzam na 60-70 minút, ale podľa rúry sa môže trochu líšiť. Po hodine skontrolujem Pavlovku tak, že ju nadvihnem špachtľou. Ak je zospodu pevná a netečie, je už upečená. Ak ešte nedrží, nechávam v rúre ďalej piecť. Ak má Pavlova už zlatistý nádych, pečie sa pridlho, nabudúce preto môžete dobu pečenia skrátiť (na chuti jej to ale neuberie).
  7. Hotové mini Pavlovky sú vlastne usušený sneh s cukrom. Nenaplnené vám odložené v krabici v špajzi vydržia aj 3 dni, preto si ich môžete pripraviť vopred. Tesne pred podávaním ich stačí ozdobiť krémom a ovocím. Keďže sú plné cukru, odporúčam kyslejšie ovocie.

Extra tip: ak chystáte Pavlovu na Valentína, môžete ju vytvarovať aj ako malé srdiečka.

Mini Pavlova (4-5 ks):

  • 2 vaječné bielky
  • 100 g cukru
  • 1/2 ČL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL octu

Krém:

  • 120 g mascarpone
  • 60 g smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ČL cukru (alebo podľa chuti)

+ ovocie podľa chuti

Vaječné bielky si vyšľaháme mixérom do polotuha. Po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, kým sa celkom rozpustí a v snehu necítiť čiastočky cukru. Pridáme kukuričný škrob a ocot. Medzitým si rúru rozohrejeme na 110 st. C.
Tuhý sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so špičkou. Na plech dáme papier na pečenie. Snehom robíme na papier užšie vysoké kruhy s priemerom cca 7 cm. Z tohto množstva dostame 4-5 kusov. Mini Pavlova sa pri pečení ešte trochu roztiahne do strán.
Pečieme pri 110 st. C asi 60-70 minút, kým sú Pavlove celkom pevné. Kontrolujem to tak, že špachtľou nadvihnem jednu mini Pavlovku a ak sa neláme a zospodu je pevná, sú upečené. Necháme ich vo vypnutej pootvorenej rúre vychladnúť ešte 15 minút. Uložíme na mriežku, kde celkom vychladnú. Takto pripravené mini Pavlovky môžeme odložiť do krabice aj na ďalší deň.
Všetky suroviny na krém krátko vyšľaháme v mixéri na vysokých otáčkach dotuha. Uložíme do chladničky. Tesne pred podávaním Pavlovky ozdobíme krémom a ovocím.

Ak vyskúšate mini Pavlovu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.