logo

Klasická bábovka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Myslím, že väčšina babičiek či našich mám má niekde v šuflíku (celkom na dne, trošku zabudnutý časom a ofŕkaný od cesta, ktoré už zaschlo) starý receptár. Taký ten v starom zošite, možno už so zožltnutým papierom, písaný úhľadným písmom a plný receptov, ktoré sú tak trochu našim detstvom. Nie, nie sú to cheesecaky, pavlovky, crème brûlée, či tiramisu :) Ale staré známe dobroty ako metrový koláč, bublanina, medové rezy, bábovka,… Moja mamka už aj tak všetko pečie od oka, ale ten receptár, ten malý starý zošit s ohnutými rožkami a zožltnutým papierom, to je viac ako poklad na striebornom jazere! Nedávno som ho vylovila z toho dna šuflíka a listovala receptami. Natrafila som aj na klasickú bábovku. To bude ona, pomyslela som si. Rada pečiem túto orechovú, mám pre vás odloženú aj super tvarohovú, no chýbal mi recept na praobyčajnú, jednoduchú klasiku. A že je fantastická, o tom nepochybujte. Je to totiž bábovka z receptára mojej mamky.

5 jednoduchých rád na jemné a nadýchané cesto si prečítajte v tomto recepte. A hneď potom sa ide piecť! :)

Klasická bábovka

  • 5 vajec
  • 220 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 1 dcl oleja
  • 1 dcl vody
  • štipka bourbonskej vanilky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2  PL kakaa

Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme do polotuha, postupne pridávame cukor a šľaháme do pevnej peny, kým sa cukor rozpustí. Po jednom primiešame žĺtky, po častiach vmiešame olej a vodu. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkou. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. 2/3 cesta vylejeme do formy. Do zvyšného cesta primiešame kakao a vylejeme do formy. Pečieme na 175 st. C asi 40 minút podľa skúseností s rúrou (vyskúšame test špajlou – ak špajla vyjde z cesta suchá, bábovka by mala byť upečená). Necháme 5 minút vychladnúť a vyklopíme. Bábovku krájame až celkom vychladnutú. Dobrú chuť!

Tip: Cesto môžeme rozdeliť aj na tri časti – jedna ostane svetlá, druhá s 1/2 PL kakka a tretia s nasekanými orechmi.

Ak vyskúšate bábovku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

22 thoughts on “Klasická bábovka”

  1. Bábovka bola super, moc ne pečiem ale občas keď máme chuť na sladké spravím vašu bábovku, hlavne na chate – na raňajky, dáme si ju s medom alebo lekvárom, alebo len tak ku kávičke, je jednoduchá a výborná, robím ju už tretí krát. Ďakujem za super recept!

    • Adulka to mám radosť, že sa recept ujal :) aj mne táto klasika chutí, na chate ku kávičke to musí byť úžasné. Všetko dobré! Ela

  2. Skúšala som prvýkrát a je výborná. Krásne nadýchaná, vláčna, primerane sladká, nerozsypa sa. Ďakujem za super recept. Ukladám do svojho receptára.

  3. Babovka je vyborna,dlho som hladala recept aby bola vlacna a tento je ten recept,skusali sme uz aj s ovocim a bola super.

  4. Najlepšia bábovka, aku so doteraz napiekla.
    Dlho som hladala recept podľa predstavy ako ma bábovka chutiť.
    Dala som však iba 100 g cukru a pre nás to stačilo a polohrubu zmenila na spladovu hladku 180 g a 40 g polohrubej a vyšla skvele!
    Ďakujem za výborný recept!

  5. Zdravím, babovka chutí výborné. Určite ju budem robot viac krát.
    Chcem sa poradiť, ako predísť nešťastnému vyklopeniu z formy. Formu mam cca asi rok, poslednych 5- 6 krát sa mi prilepila babovka k forme. Skúšala som vymastiť aj masťou aj maslom aj olejom, vysypem potom múkou.

    • Zdravím Jani, nepíšete, aký materiál má vaša forma. Ja mám zlú skúsenosť len so silikónovou formou. Najradšej pečiem v kovovej alebo sklenenej. Poriadne vymastím maslom a vysypem múkou – buď polohrubou alebo hrubou. Bábovka musí byť dobre prepečená. Po upečení počkám asi 5 minút a potom opatrne vyklopím. Snáď vám to pomôže. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.