Myslím, že väčšina babičiek či našich mám má niekde v šuflíku (celkom na dne, trošku zabudnutý časom a ofŕkaný od cesta, ktoré už zaschlo) starý receptár. Taký ten v starom zošite, možno už so zožltnutým papierom, písaný úhľadným písmom a plný receptov, ktoré sú tak trochu našim detstvom. Nie, nie sú to cheesecaky, pavlovky, crème brûlée, či tiramisu :) Ale staré známe dobroty ako metrový koláč, bublanina, medové rezy, bábovka,… Moja mamka už aj tak všetko pečie od oka, ale ten receptár, ten malý starý zošit s ohnutými rožkami a zožltnutým papierom, to je viac ako poklad na striebornom jazere! Nedávno som ho vylovila z toho dna šuflíka a listovala receptami. Natrafila som aj na klasickú bábovku. To bude ona, pomyslela som si. Rada pečiem túto orechovú, mám pre vás odloženú aj super tvarohovú, no chýbal mi recept na praobyčajnú, jednoduchú klasiku. A že je fantastická, o tom nepochybujte. Je to totiž bábovka z receptára mojej mamky.
5 jednoduchých rád na jemné a nadýchané cesto si prečítajte v tomto recepte. A hneď potom sa ide piecť! :)
Klasická bábovka
- 5 vajec
- 220 g polohrubej múky
- 150 g cukru
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- štipka bourbonskej vanilky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 PL kakaa
Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme do polotuha, postupne pridávame cukor a šľaháme do pevnej peny, kým sa cukor rozpustí. Po jednom primiešame žĺtky, po častiach vmiešame olej a vodu. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkou. Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. 2/3 cesta vylejeme do formy. Do zvyšného cesta primiešame kakao a vylejeme do formy. Pečieme na 175 st. C asi 40 minút podľa skúseností s rúrou (vyskúšame test špajlou – ak špajla vyjde z cesta suchá, bábovka by mala byť upečená). Necháme 5 minút vychladnúť a vyklopíme. Bábovku krájame až celkom vychladnutú. Dobrú chuť!
Tip: Cesto môžeme rozdeliť aj na tri časti – jedna ostane svetlá, druhá s 1/2 PL kakka a tretia s nasekanými orechmi.
Ak vyskúšate bábovku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
Bábovka bola super, moc ne pečiem ale občas keď máme chuť na sladké spravím vašu bábovku, hlavne na chate – na raňajky, dáme si ju s medom alebo lekvárom, alebo len tak ku kávičke, je jednoduchá a výborná, robím ju už tretí krát. Ďakujem za super recept!
Adulka to mám radosť, že sa recept ujal :) aj mne táto klasika chutí, na chate ku kávičke to musí byť úžasné. Všetko dobré! Ela
Skúšala som prvýkrát a je výborná. Krásne nadýchaná, vláčna, primerane sladká, nerozsypa sa. Ďakujem za super recept. Ukladám do svojho receptára.
dakujem pekne za vyskusanie a spatnu vazbu! :)
Najlepsia babovka aku som robila zatial :)
teším sa Bianka :)
Babovka je vyborna,dlho som hladala recept aby bola vlacna a tento je ten recept,skusali sme uz aj s ovocim a bola super.
Výborná bábovka !
Úžasný recept na bábovku,ďakujeme.
ďakujem za vyskúšanie, Zuzka :)
dnes som piekla a je naozaj ako pampusik,makucka a vlacna.super recept.dakujem ;)
Ivana veľmi ma teší, že bábovka bola chutná :) ďakujem za komentár, Ela
Bábovka výborná, vďaka za recept…
tesim sa Maria ze chutila! :)