V tomto recepte sa mi podarilo spojiť predstavy o rýchlom, ale veľmi lahodnom koláči, aký som si nedávno v hlave vyskladala. Mal byť jednoduchý na prípravu, nadýchaný, aj šťavnatý a šmrncnutý citrusmi. A keďže pomaranče sú teraz všade, dala som ich aj do koláča. A tak vznikla príjemne osviežujúca pomarančová piškóta so želé a čokoládou.
Možno sa čudujete, či to má byť torta, alebo koláč a či jej ešte nechýba nejaký krém alebo tak. Trochu som chcela napodobniť tie piškóty z obchodu poliate želé a vrstvou čokolády. Akurát, že toto je domáci koláčik a ten je vždy stokrát lepší ako kupované sladkosti, súhlasíte? A navyše, dobre našľahaná a upečená piškóta je samo o sebe skvelý dezert, takže so želé a čokoškou navrchu je to konečná. Ak si ešte nie ste istí, pustite sa do pečenia. Budete sa oblizovať. ;-)
Pomarančová piškóta so želé a čokoládou:
Cesto:
- 5 vajec
- 120 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 5 PL rastlinného oleja
- štipka bourbonskej vanilky
- kôra a šťava z 1 pomaranča
Pomarančové želé:
- 2 pomaranče
- 1 kopcovitá lyžica zlatého klasu
- 1-2 lyžice cukru
Čokoládová poleva:
- 80 g horkej čokolády
- 1 ČL kokosového oleja
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny (asi 8 minút). Pridáme olej a šťavu z pomaranča. Zľahka vmiešame pomarančovú kôru, vanilku a múku s kypriacim práškom. Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 24 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 st.C okolo 40 minút. Piškótu necháme vychladnúť.
Na želé rozmixujeme dva ošúpané pomaranče a uvaríme ich s kopcovitou lyžicou zlatého klasu a cukrom. Natrieme na piškótu.
Nad parou roztopíme čokoládu, pridáme lyžičku kokosového oleja a premiešame. Rozotrieme na vychladené želé a necháme stuhnúť (ak vydržíte, ja som nevydržala :))
Máte chuť na kráľovské sladké raňajky? Urobte si francúzsky toast s karamelizovaným pomarančom.
Ak vyskúšate pomarančovú piškótu podľa môjho receptu, podeľte sa o to dole v komentároch.
Ela