logo

Pšeničný zemiakový chlieb

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Tento kváskový chlieb vznikol prvýkrát trochu omylom. Pôvodne som robila cesto na batátové žemličky, avšak narýchlo som potrebovala chlieb, tak som cesto stočila do ošatky. Takýto zemiakový chlieb nám zachutil a odvtedy som ho piekla už viackrát. Je jedno, či pridáte obyčajné zemiaky alebo sladké zemiaky. Batáty dodajú chlebu peknú oranžovú farbu.

Pšeničný rozkvas si pripravte vopred – 1 lyžicu materského kvásku zmiešajte s 90 g hladkej pšeničnej múky a 120 g vody. Nechajte kvasiť 8-12 hodín. Odoberte si lyžicu a zvyšok použite na chlieb.

Pšeničný zemiakový chlieb

  • 200 g pšeničného rozkvasu
  • 650 g pšeničnej múky (dávam hladkú, časť môže byť chlebová)
  • 350 g vody
  • 200 g uvarených zemiakov alebo batátov (sladký zemiak)
  • 12 g soli

V mise najprv zmiešame rozkvas, múku a vodu. Necháme postáť 30-60 minút. Potom pridáme rozmixované zemiakové pyré a soľ. Rukami alebo v robote za 15 minút vymiesime pružné cesto. Necháme kysnúť v mise cca 2 hodiny. Preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a vytvarujeme bochník. Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme kysnúť, kým skoro zdvojnásobí objem (buď pri izbovej teplote, alebo aj cez noc v chladničke). Rúru predhrejeme s dvoma plechmi na 240 st.C. Na vyhriaty spodný plech vylejeme 2 dcl vody, na vrchný plech vyklopíme chlieb z ošatky.

Pečenie – niekedy som piekla iba na horný + dolný ohrev, dnes najradšej na teplovzdušný program. Môžete si vybrať podľa svojho zvyku alebo rúry. Chlieb treba piecť celkovo cca 45 minút a keď je upečený, vydáva dutý zvuk pri poklopaní zdola.

Horný+ spodný ohrev: pečieme prvých 10-15 minút na 230 st. C, potom znížíme na 200 st. a pečieme 30-35 minút. Spolu cca 45 minút.

Teplovzdušná rúra: prvých 10 minút na 220 st., potom 35 minút na 180 st. C. Poklopom na chlebík zdola zistíme, či je upečený.

Pre dobrú chuť necháme chlieb celkom vychladnúť na mriežke, až potom krájame.

Ak vyskúšate pšeničný zemiakový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch :)

Ela

17 thoughts on “Pšeničný zemiakový chlieb”

  1. Výborný recept, peciem s lievitom . Vyskusany uz so zemiakmi varenymi, surovými, batatami aj so zemiakovou kasou, čo ostala z obeda. A je super ajns inymi druhmi muk. Muky miesam rôzne, ale váš pomer dodrziavam a vzdy je super :) jednoznacne doporucujem či uznklasicke ci chladnickove kysnutie

    • ďakujem pekne za komentár a skúsenosti Luci! Mám radosť, že recept je u teba obľúbený, ja som ho veru už dlhšie nepiekla, tak si ho najbližšie pripravím. Pekný deň! Ela

  2. Prosím, pšeničny rozkvas mozem pripraviť z ražného kvásku?
    Ako viem ďalej použiť 1pl, ktorú z rozkvasu odložím? Ďakujem,som začiatočník, takže sa snažím zorientovať :)

    • áno Simona môžeš. Takýto kvások môžeš potom prikrmovať už len pšeničnou múkou a tak si ho vlastne prerobíš na pšeničný kvások. Vieš ho potom využiť do pečenia buchiet, koláčov, pizze.
      Druhá možnosť je, že si z ražného kvásku odoberieš lyžicu a navážiš rozkvas z pšeničnej múky tak, aby si ho pri pečení spotrebovala celý. Bude to teda jednorázová záležitosť :)

  3. Perfektný recept. Pečiem z lievito madre a toto je jeden z mála receptov, ktorý je rýchly a zároveň aj spoľahlivý. Nikdy doteraz nesklamal ❤️

  4. Vyyybornyyy chlebik. Jednoduchy recept som hladala,nasla a upiekla. Ja som dokonca nesplnila casy uvedene v recepte. O 7 rano som robila rozkvas a 16,45 bol chlebik upeceny. Vobec nic mu nechybalo. Urcite budem robit castejsie

    • skvelé Marta, áno časy treba brat orientačne, vždy sa riadiť cestom, ako rastie. Ďakujem za vyskúšanie :)

  5. Dobrý deň prajem, som začiatočník s kváskovým pečením a doposiaľ som upiekla asi 6 chlebikov a tento váš receptík na zemiakový chlebík je náš najobľúbenejší keď sme ho prvý krát ochutnali a zavoňali tak nas to mysľou prinieslo domov na slovensko (žijeme v anglicku) ďakujem pekne za skvelý recept. dnes som už piekla vašu vynikajúcu vianočku a chlebík je už v osatke v chladničke na zajtra už ho pečiem druhý krát:)

    Otázka: stane sa mi ze keď vyklopim chlebík z osatky tak sa mi tak spľacne kým ho stihnem narezať je ploský, neviete poradiť čím to je? Malo muky som dala? Alebo zle premiesený? (Vždy miesim poctivo ručne aspoň 15 minút pred prvým kvasenim)
    Ďakujem Viky

  6. Dobry deň damy, idem tiez po radu. Peciem vela ale zacinam s kvaskovanim. Upiekla som tento chlebik prvy krat, dva krat buchty a dva krat z toho isteho cesta slivkovy kolac. Avsak v den upecenie je vsetko bozske, makke, dodrzujem poctivo recept aj casy, len sa chcem opytat ako skladovat lebo na druhy den je chlebik o dost tuhsi a dalsi uz musim vyhodit. Este jedna otazka, mne sa cesto na chlebik neskutocne lepilo od zaciatku a neslo to nijako rozpracovat musela som prisypavat mnoho muky. Ale chutovo sj konzistencne bol nakoniec paradny, avsak len ten prvy vecer po upeceni, dakujem za rady.

    • Zdravím Barbora, teší ma že si vyskúšala môj recept.
      Pokiaľ ide o problémy, o ktorých píšeš, príčin môže byť viacero – kvalita kvásku (možno ho treba ozdraviť), pozor na prekvasený rozkvas (vtedy môže upečený chlieb či koláč rýchlo stvrdnúť). Časy ber vždy orientačne, určujúce je ako rastie cesto, teda kedy zdvojnásobí svoj objem.
      Ak sa cesto lepí, môže byť málo vymiesené. Napríklad tento pšeničný zemiakový pri miesení 15 min by sa vôbec nemal lepiť. Držím palce, ELa

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.