logo

3 jednoduché a rýchle rolády

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Rolády ma zachránia vždy, keď chcem upiecť niečo nevšedné, čo mi však nezaberie veľa času. Nie sú vôbec náročné na prípravu a na reze vyzerajú pekne. Tak som si pre vás pripravila 3 jednoduché a rýchle rolády, z ktorých si určite nájdete tú svoju. Všetky sú krehké, jemné a skvelé už v deň, keď ich upečiete. 

Pri príprave rolád sú základom kvalitné vajíčka, najlepšie od šťastných sliepok. Namiesto klasickej múky som použila orechy, mak a rôzne bezlepkové múky. Ak by ste ich nemali, nič nepokazíte ani špaldovou múkou. Cesto vždy pečiem na klasickom plechu 30x40cm vystlanom papierom na pečenie. Po upečení roládu nechám pár minút vychladnúť, opatrne stiahnem papier a zrolujem do navlhčenej bavlnenej utierky. Nechám 15 – 20 minút postáť a natriem džemom alebo aj krémom.

Vyskúšajte 3 jednoduché a rýchle rolády na každú príležitosť!

Piškótová roládapiškótová roláda

  • 6 vajec
  • 80 g trstinového cukru
  • 3 PL hrubej špaldovej múky
  • 3 PL šachorovej múky (múka zo zemných mandlí)
  • 1/2 balenia bezfosfátového prášku do pečiva

Bielka vyšľaháme takmer dotuha, po častiach pridáme cukor, zľahka vmiešme žĺtka, nakoniec múky zmiešané s práškom do pečiva. Natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme 15 minút pri 200 st. Necháme 5 minút vychladnúť, stiahneme papier na pečenie, roládu zrolujeme vo vlhkej bavlnenej utierke. Vychladnutú roládu natrieme marhuľovým alebo iným džemom.

Kávovo-orechová roláda

kávovo-orechová roláda
  • 5 vajec
  • 60 g cukru
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL mletých vlašských orechov
  • 2 PL múky (použila som gaštanovú)
  • 1 ČL mletej kávy
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 3 PL cukru
  • espresso
  • ríbezľový džem na potretie rolády

Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Pridáme mleté orechy s múkou a sódou bikarbónou. Bielky vyšľaháme dotuha, pridáme k cestu. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 175 st. C približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť pár minút a stiahneme papier. Zrolujeme do navlhčenej bavlnenej utierky. Pripravíme si krém – mascarpone vymiešame s tvarohom a cukrom. Espresso necháme vychladnuť (použite malé množstvo, max. 30 ml kávy) a vmiešame do krému. Krém necháme vychladnúť v chladničke. Roládu natrieme džemom. Krém si rozdelíme na väčšiu časť, ktorou natrieme vnútro rolády a zrolujeme. Zvyšným krémom potrieme roládu zvonku. Dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.

Maková roládamaková roláda

  • 5 vajec
  • 50 g trstinového cukru
  • štipka vanilky
  • 90 g mletého maku
  • 1 PL múky (použila som ryžovú)
  • citrónová kôra
  • pikantný džem
Žĺtky vymiešame s cukrom do hustej peny. Vmiešame mletý mak, polohrubú múku, citrónovú kôru. Osobitne ušľaháme sneh z bielkov a pridáme k cestu. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po upečení stiahneme z papiera a zrolujeme do vlhkej bavlnenej utierky. Po vychladnutí natrieme kyslejším džemom.

 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.