logo

Banánová roláda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď som nedávno rozmýšľala, čo dobré a osvedčené upiecť, spomenula som si najprv na zamatovú roládu, ale keďže je dosť krémová, vyhrala ovocná a krehká banánová roláda. Je to nenáročný recept s príjemným a oku lahodiacim výsledkom, možno sa vám hodí ako tip na veľkonočné pečenie a určite vám spríjemní nedeľnú pohodu pri káve. Zaručene jemná a svieža banánová roláda fakt stojí za vyskúšanie.

Banánová roláda

Cesto:
  • 5 vajec
  • 5 PL trstinového cukru
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL špaldovej polohrubej múky
Krém:
  • 1,5 dcl mlieka
  • 1 PL hladkej špaldovej múky
  • vanilka
  • 1 PL trstinového cukru
  • 150 g masla
  • 2 banány
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Oddelíme žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, keď sú takmer tuhé, pridávame postupne po jednej lyžici cukor a šľaháme celkom dotuha. Na mixéri znížime otáčky na minimum a po jednom vmiešame žĺtky. Nakoniec jemne primiešame múku zmiešanú s kakaom a sódou bikarbónou.
  2. Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme cesto. Pečieme pri 180 st.C 10-12 minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť, opatrne odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do navlhčenej utierky.
  3. V mlieku rozmixujeme jedno vajce a lyžicu múky. Uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor a vanilku, necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu vymiešame s mäkkým maslom.
  4. Krém si rozdelíme na dve časti – väčšiu časť natrieme na cesto, uložíme banány a zrolujeme. Zvyšným krémom potrieme zrolovanú roládu a dáme do chladničky dobre zachladiť.
  5. Čokoládovú polevu robím z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja – roztopiť nad parou a poliať..

Ak vyskúšate banánovú roládu podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.