logo

Marocká šošovicová polievka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Možno poznáte pesničku šošovička, hrášok, fazuľa, ktorá ospevuje strukoviny a občas si ju pohmkávate pri varení. Ja som to s ňou rozbalila pred pár rokmi na Gurmánfeste. Šéfkuchár Jaro Žídek varil panenku na spôsob sous vide a k tomu mladý hrášok na masle, hotová báseň. Ochutnať mohol ten, kto zaspieva Šošovičku. Talent-netalent, vyšla som na pódium a pred stovkami ľudí do mikrofónu spustila song o strukovinách, za čo som zožala potlesk, gurmánšeky a čo bolo hlavné, panenku s hráškom. Čo vám budem hovoriť, bola dokonalá, veď od Žídeka aj chleba s maslom musí byť delikatesa. A tak mi tá láska k hráškom, fazuli a šošovici ostala dodnes. Veď aj s takou červenou šošovicou sa dá v kuchyni doslova čarovať, je ľahká, zdravá, superchutná a rýchlo sa uvarí. Zopár správnych korenín k tomu a sýta šošovicová polievka je na svete.

Marocká šošovicová polievka

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa posekaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy posekané na kolieska
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • štipka škorice
  • 3/4 hrnčeka červenej šošovice (asi 150 g)
  • konzerva paradajok
  • 1 l zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie
  • chilli (voliteľné)
  • citrónová šťava
  • čerstvý koriander
Postup:
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, postupne všetky korenia a 3 minúty opečieme. Vsypeme mrkvu pokrájanú na kolieska a chvíľu orestujeme. Zalejeme drvenými paradajkami, vývarom, necháme zovrieť a pridáme červenú šošovicu. Dochutíme soľou, korením a varíme 20 minút na miernom ohni, kým šošovica zmäkne. Prekvapneme citrónovou šťavou a servírujeme s čerstvým koriandrom.
Ak vyskúšate marockú šošovicovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)

One thought on “Marocká šošovicová polievka”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.