logo

Jablkové šatôčky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Pred pár rokmi som mala na jeseň tekvicové obdobie a s veľkým nadšením som tekvicovala nasladko aj naslano. Niežeby som dnes už na tekvice zanevrela, dávam však v kuchyni priestor aj iným jesenným radostiam. Náš syn miluje jablká. Máme ich odložené v krabici na balkóne a vždy keď idem von, túžobne čaká a prosí o „ba-b-ko“. Tieto dedkove zo záhrady sú úplný raj. Šťavnaté, sladučké, len sa zahryznúť. Nedalo mi z nich aj niečo neupiecť a tak som synčekovi pripravila jablkové šatôčky. Ľahké tvarohové cesto je celkom bez cukru, dosladí ho sladká jablková náplň s vôňou škorice. Ideálne pečivko k šálke teplého čaju pre malých i veľkých.

Príprava je jednoduchá a cesto z troch surovín si môžete pripraviť aj deň vopred. Upečené šatôčky sú také chutné, že miznú ešte teplé. Odporúčam vám ich preto pripraviť rovno z dvojitej dávky :)

Jablkové šatôčky z tvarohového cesta

Cesto:

  • 125 g jemného tvarohu
  • 125 g masla
  • 125 g polohrubej múky
  • štipka soli

Náplň:

  • 2 stredne veľké jablká
  • 2 PL cukru (alebo
  • 1 PL kukuričného škrobu (zlatý klas)
  • štipka vanilky
  • 1/2 ČL škorice
  • trochu citrónovej šťavy

+ vajíčko na potretie

Zmäknuté maslo, tvaroh, múku a soľ spracujeme do pružného cesta. Necháme odležať v chladničke aspoň hodinu, kľudne aj do ďalšieho dňa.

Jablká ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Všetky suroviny na náplň s pokrájanými jabĺčkami dáme do rajnice a podusíme, kým zmäknú (cca 5 min).

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm. Nakrájame na štvorce cca 7×7 cm a plníme jablkovou náplňou. Spojíme pomocou vidličky.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme pri 175°C  20-30 minút, kým sa sfarbia dozlatista.

Prípravu taštičiek si môžete pozrieť aj na tomto videu:

Máte veľa jabĺk a neviete, čo s nimi? Uvarte si škoricou prevoňanú sladkú natierku – jablkové maslo.

Ak vyskúšate jablkové šatôčky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Jablkové šatôčky”

    • Zdravím Marika, väčšinou dávam hladký nehrudkovitý. Ale myslím, že ani ten jemný hrudkovitý by nevadil. Nech sa podaria! :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.