logo

Celozrnné žemle

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Nie som veľký fanúšik kupovaného pečiva. Doma však z času na čas upečiem žemle či bagety, vždy lepšie ako mrazené dopekané pečivá zo supermarketu. S domácim pečením zasa nie je až tak veľa práce, stačí chvíľka na poctivé zamiesenie a potom už len počkať, kým cesto pekne narastie. V tomto prípade som na celozrnné žemle zamiesila hneď z rána a mali sme ich celkom čerstvé na raňajky, no môžete si ich pripraviť aj deň vopred. Spolu s rýchlou pórovou nátierkou boli úplne famózne!

Žemle sú aj s použitím celozrnnej múky pružné a mäkké. Ak urobíte väčšie žemle, dajú sa použiť na domáce hamburgery. Časť žemlí som po upečení a vychladnutí dala do mrazničky a aj po rozmrazení ostali rovnako mäkké. Z tohto množstva mi vyšlo 8 ks.

Suroviny na žemle:
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • sušené droždie 1/2 balenia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 50 ml olivového oleja
  • sezam na posyp
Postup:
  1. Múku zmiešame s droždím, postupne pridáme všetky suroviny.
  2. Ručne alebo pomocou robota zamiesime cesto, kým sa stane pružným a oddeľuje sa od misy, cca 15 minút. Misu zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  3. Na pomúčenej doske z cesta zľahka vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 8 častí. Z každého kúska vytvarujeme okrúhlu žemľu a preložíme na plech s papierom na pečenie.
  4. Na plechu necháme podkysnúť ešte 15 minút. Potrieme slanou vodou, posypeme sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 st. C, po 5-7 minútach znížime na 180 st. C, celkovo 30-35 minút.
  5. Upečené žemle môžeme potrieť olivovým olejom a budú sa pekne lesknúť.

DSC_0559

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.