Nie som veľký fanúšik kupovaného pečiva. Doma však z času na čas upečiem žemle či bagety, vždy lepšie ako mrazené dopekané pečivá zo supermarketu. S domácim pečením zasa nie je až tak veľa práce, stačí chvíľka na poctivé zamiesenie a potom už len počkať, kým cesto pekne narastie. V tomto prípade som na celozrnné žemle zamiesila hneď z rána a mali sme ich celkom čerstvé na raňajky, no môžete si ich pripraviť aj deň vopred. Spolu s rýchlou pórovou nátierkou boli úplne famózne!
Žemle sú aj s použitím celozrnnej múky pružné a mäkké. Ak urobíte väčšie žemle, dajú sa použiť na domáce hamburgery. Časť žemlí som po upečení a vychladnutí dala do mrazničky a aj po rozmrazení ostali rovnako mäkké. Z tohto množstva mi vyšlo 8 ks.
Suroviny na celozrnné žemle:
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 100 g pohánkovej múky
- sušené droždie 1/2 balenia
- 150 ml vlažnej vody
- 50 ml mlieka
- 1 ČL cukru
- 1/2 ČL soli
- 50 ml olivového oleja
- sezam na posyp
Postup:
- Múku zmiešame s droždím, postupne pridáme všetky suroviny.
- Ručne alebo pomocou robota zamiesime cesto, kým sa stane pružným a oddeľuje sa od misy, cca 15 minút. Misu zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
- Na pomúčenej doske z cesta zľahka vytvarujeme valec, ktorý rozdelíme na 8 častí. Z každého kúska vytvarujeme okrúhlu žemľu a preložíme na plech s papierom na pečenie.
- Na plechu necháme podkysnúť ešte 15 minút. Potrieme slanou vodou, posypeme sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 st. C, po 5-7 minútach znížime na 180 st. C, celkovo 30-35 minút.
- Upečené žemle môžeme potrieť olivovým olejom a budú sa pekne lesknúť.
Ak vyskúšate celozrnné žemle podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Pekný veçer prajem,dnes som robila celozrnne źemle a boli vynikajuce,robila som zo špaldovej múky hladkej a celozrnnej,špaldovu som nemala,ale vyskušam aj tak,chcela som sa veĺmi pekne podakovať za receptik
chybička sa vloudila, pohankovu muku som nemala,ale veĺmi super receptik,
dakujem za vyskusanie Andrea a tesim sa ze chutilo aj s obmenou :)