Keby sa vám stalo, že ste už nedajbože prejedení bublaniny a letných hrnčekových koláčov, mám pre vás tip. Ak máte stále dostatok čerstvého ovocia, upečte si broskyňový tart. Narozdiel od koláčov na plech pôsobí v okrúhlej vlnitej forme viac slávnostne, no jeho príprava nie je vôbec zložitá. Dá sa rozdeliť do niekoľkých krokov, čo oceníte, ak v kuchyni nemôžete naraz stráviť viac času.
Zahnetené cesto sa chladí aspoň hodinu, no pokojne do druhého dňa. Upečený tart môže byť naplnený pred podávaním – vtedy bude cesto ešte chrumkavé, alebo ho naplňte vopred a korpus mierne zmäkne. Ovocie môžete použiť aj iné, hodí sa aj akékoľvek bobuľovité ovocie.
A ak sa vám cesto zvýši, môžete z neho upiecť maslové sušienky.
Môj tip: máte radi ovocné koláče z krehkého maslového cesta? Tak vyskúšajte niektorý z mojich receptov na galetku!
Broskyňový tart
/forma s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm/
Krehký maslový korpus:
- 170 g hladkej múky
- 30 g mandľovej múky
- 50 g cukru
- 100 g studeného masla
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody
Tip: Ak nemáte mandľovú múku, urobte korpus len z hladkej. Časť múky môžete nahradiť aj celozrnnou múkou.
Krém:
- 125 g smotanového syra typu lučina
- 250 g krémového tvarohu (polo/plnotučný)
- 50 ml smotany na šľahanie
- 100 g bielej čokolády
- 5-6 ks broskýň
- mandľové lupienky na ozdobu
Postup:
V mise zmiešame hladkú a mandľovú múku s cukrom. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kocky a v robote minútu premiešame, kým vznikne mrvenička. Pridáme 1 celé vajce, lyžicu studenej vody a znova minútu prehnetieme v robote, kým sa cesto spojí. Netreba hniesť dlho, aby sa neprepracovalo. Odložíme na hodinu do chladničky.
Medzitým si pripravíme krém. Roztopíme bielu čokoládu a necháme ju vychladnúť.
V robote vyšľaháme smotanový syr, hladký tvaroh a smotanu na šľahanie. Lyžicu tohto krému vmiešame do vychladenej čokolády a potom všetko spojíme. Dáme zachladiť do chladničky.
Pripravíme si tartovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy a popicháme vidličkou Dáme zachladiť do chladničky, kým sa rozohreje rúra.
Korpus vystelieme papierom na pečenie a vysypeme strukovinou, aby sa cesto pri pečení nedvíhalo.
Pečieme pri 180 st. C 15 minút, potom papier so strukovinou vyberieme a dopečieme ešte asi 10 minút dozlata.
Upečený korpus necháme vychladnúť. Naplníme krémom a ozdobíme broskyňami.
TIP: Zrelé broskyne sa dobre ošúpu, ak ich narežeme do kríža a na minútu zalejeme vriacou vodou. Ihneď schladíme v ľadovej vode a šupka pôjde ľahšie dole.
Ak vyskúšate broskyňový tart podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
Zdravím, chystám sa upiecť tento koláčik, no môžem sa prosím opýtať či nie je potom problém pekne nakrájať koláč pri tomto type zdobenia s mesiačikmi broskýň?
Ahoj Diana, odporúčam použiť zrelé broskyne, ktoré sa budú lepšie krájať. Koláč sa krája v pohode, možno nie všetky rezy budú ako z cukrárne, ale mňa to pri servírovaní nerušilo :)