logo

Broskyňový tart

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keby sa vám stalo, že ste už nedajbože prejedení bublaniny a letných hrnčekových koláčov, mám pre vás tip. Ak máte stále dostatok čerstvého ovocia, upečte si broskyňový tart. Narozdiel od koláčov na plech pôsobí v okrúhlej vlnitej forme viac slávnostne, no jeho príprava nie je vôbec zložitá. Dá sa rozdeliť do niekoľkých krokov, čo oceníte, ak v kuchyni nemôžete naraz stráviť viac času.

Zahnetené cesto sa chladí aspoň hodinu, no pokojne do druhého dňa. Upečený tart môže byť naplnený pred podávaním – vtedy bude cesto ešte chrumkavé, alebo ho naplňte vopred a korpus mierne zmäkne. Ovocie môžete použiť aj iné, hodí sa aj akékoľvek bobuľovité ovocie.

A ak sa vám cesto zvýši, môžete z neho upiecť maslové sušienky.

Môj tip: máte radi ovocné koláče z krehkého maslového cesta? Tak vyskúšajte niektorý z mojich receptov na galetku!

krehké maslové cesto

Broskyňový tart

/forma s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm/

Krehký maslový korpus:

  • 170 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky
  • 50 g cukru
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžica studenej vody

Tip: Ak nemáte mandľovú múku, urobte korpus len z hladkej. Časť múky môžete nahradiť aj celozrnnou múkou.

Krém:

  • 125 g smotanového syra typu lučina
  • 250 g krémového tvarohu (polo/plnotučný)
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 100 g bielej čokolády
  • 5-6 ks broskýň 
  • mandľové lupienky na ozdobu

Postup:

V mise zmiešame hladkú a mandľovú múku s cukrom. Pridáme studené maslo nakrájané na menšie kocky a v robote minútu premiešame, kým vznikne mrvenička. Pridáme 1 celé vajce, lyžicu studenej vody a znova minútu prehnetieme v robote, kým sa cesto spojí. Netreba hniesť dlho, aby sa neprepracovalo. Odložíme na hodinu do chladničky. 

Medzitým si pripravíme krém. Roztopíme bielu čokoládu a necháme ju vychladnúť. 

V robote vyšľaháme smotanový syr, hladký tvaroh a smotanu na šľahanie. Lyžicu tohto krému vmiešame do vychladenej čokolády a potom všetko spojíme. Dáme zachladiť do chladničky. 

Pripravíme si tartovú formu s vyberateľným dnom s priemerom 22 cm. Cesto rozvaľkáme, vložíme do formy a popicháme vidličkou Dáme zachladiť do chladničky, kým sa rozohreje rúra. 

Korpus vystelieme papierom na pečenie a vysypeme strukovinou, aby sa cesto pri pečení nedvíhalo.
Pečieme pri 180 st. C 15 minút, potom papier so strukovinou vyberieme a dopečieme ešte asi 10 minút dozlata.

Upečený korpus necháme vychladnúť. Naplníme krémom a ozdobíme broskyňami

TIP: Zrelé broskyne sa dobre ošúpu, ak ich narežeme do kríža a na minútu zalejeme vriacou vodou. Ihneď schladíme v ľadovej vode a šupka pôjde ľahšie dole. 

Ak vyskúšate broskyňový tart podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Broskyňový tart”

  1. Zdravím, chystám sa upiecť tento koláčik, no môžem sa prosím opýtať či nie je potom problém pekne nakrájať koláč pri tomto type zdobenia s mesiačikmi broskýň?

    • Ahoj Diana, odporúčam použiť zrelé broskyne, ktoré sa budú lepšie krájať. Koláč sa krája v pohode, možno nie všetky rezy budú ako z cukrárne, ale mňa to pri servírovaní nerušilo :)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.