logo

Dvojfarebné keksy

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Máte radi keksy? Také obyčajné domáce, chrumkavé. Ja veľmi. A tieto sú navyše dvojfarebné, takže oko hneď zbystrí pozornosť. A pritom príprava nie je ťažká. Páčia sa deckám aj dospelákom. Len sa trochu navaľkáte, ale to predsa dáte, však? Tieto dvojfarebné keksy som našla v starej kuchárke. Viete, také tie zažltnuté kuchárske knižky bez fotiek. To by dnes už len tak neprešlo, každý recept predsa predáva fotka. Aj ja som vám dvojfarebné keksy pekne odfotila, nech si poviete, ach toto musím vyskúšať! Ale verte, že sa piekli aj v minulom storočí, bez fotky, a viem si predstaviť, aké boli obľúbené. Tak či už tento recept čítate na Vianoce alebo počas roka, verím, že sa vám tieto farebné sušienky budú páčiť.

Inak cesto je dosť univerzálne. Je to niečo podobné ako môj starší recept na domáce keksíky. Takže pokojne si z neho urobte aj sušienky iných tvarov, bude tu fungovať aj pečiatkovanie. Ja som z tejto dávky piekla keksy na 1,5 plechu a deti ich hneď rozchytali. Tuším som mala robiť dvojitú dávku :)

Dvojfarebné keksy

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru (alebo 75 g pre menej sladkú verziu)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor alebo trochu bourbonskej vanilky
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 2 ČL kakaa

Zo surovín okrem kakaa zamiesime cesto. Rozdelíme na 2 polovice, do jednej vmiešame ešte kakao. Každé cesto rozvaľkáme na 2-3 mm. Svetlé cesto uložíme na tmavé a zrolujeme po dlhšej časti do rolády. Odložíme stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu. Potom roládu nakrájame na kolieska hrubé asi 6-7 mm. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (nechať miesto, trochu sa roztiahnu). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 st. C 14-17 minút. Vyšlo mi na 1,5 plechu. Necháme vychladnúť a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Ak vyskúšate dvojfarebné keksy podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Dvojfarebné keksy”

  1. Dobrý deň,
    Cesto sa mi veľmi trhá pri vaľkaní, prosím kde som urobila chybu, alebo čo mám s tým robiť?
    Ďakujem :-)

    • Dobrý deň Evka, ak sa cesto trhá, je len suchšie. Každá múka inak pije, tak stačí pridať len o trošku viac masla, pokojne lyžičku jogurtu/kyslej smotany. Ela

    • Dobrý deň Danka, áno pokojne aj špaldová múka biela. Ak chcete použiť celozrnnú, odporúčam nahradiť max. 1/4 množstva. Karob namiesto kakaa je tiež ok. Verím, že sa vydaria:) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.