logo

Mandľové koláčiky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Od tohtoročných Vianoc som nemala veľké očakávania. Aspoň čo sa pečenia týka. S troma malými chlapcami v kuchyni sa sranda končí asi tak tridsať sekúnd po tom, čo vytiahnem múku. Ja viem, už som vás tu neraz nadchýnala pre pečenie s deťmi. A samozrejme, že som stále za. No niekedy sa chcem v kuchyni „vyřádit“ aj sama a to sa už často nestáva. Tentokrát sa mi ale po večeroch podarilo upiecť zopár druhov vianočného pečiva a tak moje srdce plesá! A navyše mám pre vás aj nový recept na mandľové koláčiky, takže potešenie aj na vašej strane. Totiž, toto krehké mandľové cesto natreté domácim džemom a pofŕkané čokoládou je úplná báseň! A tak si ma získalo, že vás chcem presvedčiť, aby ste ho vyskúšali tiež. Nie budúce Vianoce, ale tieto.

Ak si píšete zoznam vianočných koláčikov, šup tam aj tieto mandľové. Hneď po upečení sú orieškové a jemne chrumkavé, no už na druhý deň zmäknú. Takže si ich pokojne môžete upiecť aj deň pred Vianocami, lebo nemusia odstáť. Ak pečiete v predstihu, myslím, že 1-2 týždne vydržia v uzatvorenej nádobe.

Vykrajovať môžete krúžky aj srdcia, alebo čokoľvek sa vám dobre natiera džemom. Odporúčam vybrať menšie formičky (tak do 4 cm priemer), lebo potom budete mať viac koláčikov. Ja som použila kruh s priemerom 5,5 cm a zdali sa mi už trochu veľké.

Mandľové koláčiky

  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 170 g zmäknutého masla
  • trochu pravej vanilky
  • na dokončenie – džem, čokoláda, sušené ovocie

Múku zmiešame s práškom do pečiva, práškovým cukom, vanilkou a mletými mandľami. Premiešame a pridáme zmäknuté maslo.
Rukou vypracujeme cesto, ktoré necháme 1/2 hodiny odležať v chladničke (môže postáť aj do druhého dňa). Vyberieme z chladničky, ak treba, necháme chvíľu povoliť.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 4 mm a formičkami vykrajujeme koláčiky. V rúre sa trochu roztiahnu, tak odporúčam menšie tvary (napr. kruh s priemerom 4 cm)
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 175 st. C 12-14 minút dozlata. Vyšli mi na 2 plechy. Pečiem ich vždy po jednom.
Vychladené koláčiky natrieme džemom a spojíme.
Na čokoládu roztopíme nad parou 30 g horkej čokolády + pridať 1/2 čajovej lyžičky oleja. Pofŕkame spojené koláčiky a môžeme dozdobiť sušeným ovocím.

Ak vyskúšate mandľové koláčiky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Mandľové koláčiky”

  1. Dobrý deň, už 2 roky mi doma stojí mandľová múka z DM, myslíte, že by sa dala použiť do receptu? Ďakujem, K

    • Dobrý deň Katka, ak je po záruke, tak môže byť cítiť po zatuchline. Ale ak je chuť a vôňa ok, nevidím problém. Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.