logo

Orechové očká

vianočné koláčiky orechy káva

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Doma sme im vymýšľali názov a nakoniec vyhrali orechové očká. Veľmi jednoduché koláčiky, skvelé vo vianočnom období, keďže sú plné orieškov. Slivkový lekvár im dodáva príjemný kontrast. Ja som dala domáci, trochu kyselkavý a tá chuť je úžasná. Pripraviť si tieto orechové koláčiky nie je nič ťažké. Vianočné pečivo je väčšinou kombinácia múky, masla a cukru, tieto očká sú však z bielka, cukru a mletých orieškov. Vďaka tomu, že sú bez múky, hodia sa aj pre bezlepkáčov. A ja som rada, že v mojom vianočnom „bakelist-e“ sú aj nejaké nemaslové koláčiky. Ak máte radi orechové pečivo, skúste tieto moje drobné očká :)

Mne sa pri vianočnom pečení vždy zvýšia bielka po lineckých, preto dobre padne recept, v ktorom ich hneď viem spotrebovať. Pokojne si koláčiky urobte z dvojitej dávky. Najviac mi chutia na tretí, štvrtý deň, keď sú trochu odstáte. Dobre skladované vydržia samozrejme dlhšie.

Ak máte veľa zvyšných bielkov, odporúčam aj tieto kokosové pusinky. Vlastne keď tak rozmýšľam, orechové a kokosové koláčiky mi k Vianociam veľmi idú. Kedysi som chcela čo najviac druhov, veď čo ak bude málo? Ochutnávame ešte pred sviatkami, prídu návštevy a z každého treba ponúknuť… no tieto Vianoce si vravím, že pečiem len zopár najobľúbenejších. Nech ich nedojedáme ešte aj po Troch kráľoch. Ale ako sa vraví človek mieni, žena pred Vianocami v zápale pečiaceho ošiaľu mení… :D

vianoce flatlay vianočné koláčiky káva

Orechové očká

  • 1 bielko
  • 2 ČL octu
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 80 g práškového cukru

Bielko vyšľaháme dotuha, vmiešame k nemu dve lyžičky octu. (Ocot v upečených koláčikoch nie je cítiť.) Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a pridáme k nim bielkovu penu. Z cesta rukou odoberáme kôpky, ktoré vytvarujeme a uložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu kolieska urobíme jamku. Do každej jamky dáme trocha slivkového lekváru (lekvár si naberiem do malého sáčka, urobím v ňom dierku a vytláčam). Pečieme pri 150 st. C asi 15-20 minút do zlata. Necháme chvíľu vychladnúť a potom odoberiem z plechu. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

vianočné koláče káva orechy

Ak vyskúšate orechové očká podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

13 thoughts on “Orechové očká”

  1. Dobrý deň prajem dopečieme a sú skvelé a naozaj ocot nie je cítiť, ale pre nás je malo. 10ks z dvojitéj dávky.

  2. ahoj Eli! vyzeraju vyborne :) Zajtra by som ich chcela vyskusat, ale chcela by som vediet, ci moze byt aj jablcny ocot…co myslis? nemam velmi cas experimentovat…haha

  3. Ahoj Eli, ostali mi bielky zo šišiek, tak som dnes piekla tieto koláčiky. Sú fakt výborné ❤️
    Ďakujem za recept

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.