logo

Raňajkový koláč

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Keď som si dávnejšie robila na instagrame prieskum, či preferujete sladké alebo slané raňajky, vyšlo to tak pol na pol. Ja sama si nie som celkom istá, alebo teda na rovinu – u mňa oboje :) Najlepšie zo všetkého trochu, pomaly a nerušene, napríklad na štýl hotelových raňajok. Najprv niečo slané, čerstvý chlebík, zelenina, vajíčko, dobrá nátierka, trochu oddýchnuť a ku káve ešte kúsok koláča. Skromná som, viem. Ale teda takéto raňajky si zas neviem predstaviť každý deň. Na dovolenke však padnú dobre. No napríklad keď sme boli v Toskánsku, raňajky sa podávali iba sladké. Pečivo, džemy, jogurty, cereálie, ovocie, koláč a káva. Veľmi rýchlo som si na to zvykla. A práve tam mi zachutil raňajkový koláč. Jednoduchý, nepresladený, s dochuťou citrusov, podávaný s džemom. Po dlhšej dobe som si ho chcela pripomenúť a tak som doma upiekla svoju verziu. Je s tvarohom, nie je príliš presladený a skvelo sa k nemu hodí domáci džem.

Raňajkový koláč

  • 3 vajcia
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g hladkého tvarohu vo vaničke
  • kôra z 1 pomaranča
  • 100 ml pomarančovej šťavy (z jedného pomaranča)

+ forma na pečenie 24 cm, maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru vyhrejeme na 180 st. C. Formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. 

Vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do svetlej peny (7-8 minút). Zľahka vmiešame tvaroh, kôru a šťavu z pomaranča. Nakoniec pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva. 

Cesto vylejeme do okrúhlej 24 cm formy a pečieme 35 – 40 minút. Keď je zapichnuté špáradlo suché, koláč je upečený. Necháme celkom vychladnúť a podávame na raňajky s džemom.

Ak vyskúšate raňajkový koláč podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

8 thoughts on “Raňajkový koláč”

  1. Piekla som včera, chuťovo zaujímavý, ale zrazil sa mi☹ Dávala som pritom pozor a všetky suroviny, vrátane tvarohu, mali izbovu teplotu… Tak , kde nastala chyba…

    • Lenka neviem kde mohla byt chyba.. vajicka treba slahat tak dlhsie ako pisem, rura by mala byt vopred vyhriata… mne sa zatial vzdy podaril. Nie je to vsak lahka piskota, kedze ma v sebe jeden tvaroh. Dakujem za vyskusanie :)

  2. Práve dopekám koláčik,no nepozdáva sa mi. Nechýba do cesta nejaký tuk? Vyšlo mi také hustejšie,ako trené. Uvidím po odkrojení. Možno bezfosfátový prášok nedokáže utiahnuť cesto? Dala som však aj trochu cz ražnej múky.
    Máte veľmi inšpiratívny web, krásne foto, nech Vás to naďalej napĺňa a baví :)

    • Zdravím Darinka, ide o menej kaloricky kolac, preto je bez tuku, len s tvarohom. Bezfosfatovy prasok tiez pouzivam, myslim ze tym by to nemalo byt. Razna muka vsak mohla zmenit konzistenciu. Dufam ze kolacik bude chutit. Dakujem za mile slova! :)

  3. Veľmi chutný koláč, hneď ráno nám urobil lepšiu náladu. Hmmm ….s tým džemom….. jedna báseň. Ďakujeme za receptík, tešíme sa na ďalšie takéto novinky…

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.