logo

Kam na výlet na Orave?

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Na Orave sme dovolenkovali prvýkrát. Tento severný kus Slovenska nás veľmi oslovil a chceme sa sem zase vrátiť. Lebo okrem krásnych miest, ktoré sme navštívili, je na Orave kopec ďalších lákavých miest, ktoré sme nestihli vidieť. Ak rozmýšľate, kam na výlet na Orave, naše kroky viedli po týchto miestach.

Ranč v Novoti „Na okraji“ kde sme boli ubytovaní.

Kam na výlet na Orave?

Na Orave sme strávili päť dní a poviem vám rovno, mali sme ísť radšej na dva týždne! No aj za necelý týždeň sme videli veľa nového a spoznali pre nás neznámy kút Slovenska.

Oravská lesná železnica

Pekná atrakcia, ktorá osloví menšie aj väčšie deti, ale aj dospelých. Lístky sme si kúpili na mieste. Trať, ktorá kedysi slúžila na zvážanie dreva, sa už zachovala iba v krátkom 3 km úseku. Cesta trvá asi 20 minút a pozdĺž trate sme videli rôzne rozprávkové postavičky, takže odporúčam mať oči dokorán. Keď sme sa vyviezli, počas krátkej pauzy sme sa prešli na neďalekú rozhľadňu. Celý zážitok trval niečo vyše hodiny.

Neďaleko nástupnej stanice je detský zábavný park na lezenie, bufet s nápojmi a koláčikmi, kde sme si potom posedeli.

  • nástupná stanica Tanečník je pri obci Oravská Lesná, nájdete tu bezplatné parkovisko
Horná stanica Sedlo Beskýd

Oravská priehrada

Pri týchto vodných nádržiach vždy rozmýšľam, čo prežívali miestni obyvatelia, ktorých dediny museli byť zaplavené. Neviem si to ani predstaviť. Po zaliati dedín v Oravskej kotline ostal nad hladinou vody kostol na kopci z obce Slanica. Dnes sa volá Slanický ostrov a v kostole je galéria ľudového umenia. Ostrov sa dá navštíviť v rámci plavby vyhliadkovou loďou. Na plavbu som sa veľmi tešila.

Plavbu po Oravskej priehrade zabezpečujú dve lode. My sme sa chystali na plavbu zo Slanickej osady. Lístky sa kupujú priamo na lodi. Nakoniec sme to pre veľké množstvo ľudí na lodi a unavené deti vzdali a snáď prídeme nabudúce.

Na Slanický ostrov sa dostanete počas plavby loďou po Oravskej priehrade

Námestovo

Mesto má skvelú polohu, leží hneď pri Oravskej priehrade. Mne sa vždy páči, keď je voda súčasťou mesta, dodáva mu super atmosféru. Do Námestova sme zašli na obed. Posedeli sme si na nábreží, je tam aj pekné ihrisko. Potom sme si dali skvelý ázijský obed vo Wok-Dock. Zmrzka obďaleč ma až tak nenadchla, ale deťom sa rátala. Ak budete v Námestove, odporúčam aj bezobalový obchod Lokálik.

Rio de Klin

Socha Ježiša Krista je kópiou tej svetoznámej brazílskej. Týči sa nad obcou Klin, preto sa toto nezvyčajné miesto prezýva Rio de Klin. Zaparkovali sme na parkovisku dole pod kopcom. Autom sa však dá vyjsť aj celkom hore. Prechádzka do kopca je príjemná na prevetranie kondičky, trvá asi pätnásť minút. Postupne sa otvárajú krásne výhľady. Na samom vrchole stojí s rozpätými rukami socha Ježiša, pred ním je socha modliaceho sa pápeža Jána Pavla II. Areál je pekne upravený, na mieste je park s lavičkami a tie výhľady! Tie stoja za to.

Prechádzky oravskou prírodou

Počas nášho pobytu na Orave sme boli ubytovaní na ranči v Novoti Na okraji. Krásna príroda v okolí priam pozývala na potulky. Či už sa vyberiete len tak po oravských kopcoch, alebo na niektorú z rozhľadní, určite neoľutujete. Pokoj, ktorý tam vládne, vás celkom opantá.

Čo sme nestihli?

Na zozname som mala ešte Oravský hrad a Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Odporúčali ste mi aj Babiu horu a Hviezdoslavovu hájovňu.

Nevadí, že sme nestihli, verím, že sa na Oravu ešte vrátime. A čo vy, už ste boli na Orave? Ktoré miesta sa vám páčili? Podeľte sa o ne v komentári dole, budem vďačná :)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.